Skip to main content
V Posavju -3° C Sreda, 19. januar 2022
11.01.2022
08:47
Slovenski zajtrk
Foto: arhiv ePosavje
V občini Sevnica si želijo, da v šolah in vrtcih imeli več lokalno pridelane hrane.

Dobrote lokalnih pridelovalcev tudi v šolah in vrtcih

SEVNICA V Sevnici namreč izpostavljajo, da je z novim letom začela veljati novela Zakona o javnem naročanju, s katero se bo lokalna oskrba lahko povečala. Med izjemami, za katere ni potrebno izvesti postopka javnega naročanja, so namreč tudi naročila živil za javne zavode, ki na letni ravni ne presegajo zneska 215 tisoč evrov. Na Občini Sevnica napovedujejo, da bo ta izjema bo še povečala možnost sodelovanja z lokalnimi pridelovalci in predelovalci slovenske hrane oziroma živil.

Poleti javna naročila za štiri osnovne šole

"Javni zavodi bodo tako lahko kupovali živila brez uporabe pravil zakona za izvedbo postopkov javnega naročanja, pri čemer v praksi za manjše naročnike to pomeni, da bodo lahko glede na ocenjeno vrednost sklenili takšno pogodbo za več let, večji naročniki pa vsako leto znova." Tako napovedujejo, da se bo po novem te izjeme lahko posluževala večina javnih zavodov. V poletnih mesecih bodo na ta način izvedli javna naročila za štiri osnovne šole v občini, za OŠ Boštanj, OŠ Krmelj, OŠ Šentjanž in OŠ Tržišče.

Sevnica

Želijo, da bi se v projekte vključilo še več lokalnih dobaviteljev

Ob tem si želijo, da bi se v lokalno dobavo vključilo še več lokalnih dobaviteljev in kot napovedujejo, je sprememba zakonodaje dodatna priložnost za pridelovalce lokalne hrane v občini.

V Sevnici sicer od leta 2013 kot povezujejo ponudnike lokalno pridelane hrane in javne zavode. Sodelovanje poteka v obliki strokovne podpore, predvsem pa z nudenjem pomoči pri vprašanjih, s katerimi se zaradi zahtevnih postopkov in zakonskih omejitev soočajo tako ponudniki kot javni zavodi.

"Trajnostna lokalna oskrba s hrano v javnih zavodih je zagotovo ena od ključnih usmeritev, tako zaradi izjemno pozitivnih gospodarskih kot tudi okoljskih učinkov. Občina je s tem načinom promocije kratkih prehranskih verig in spodbujanja samooskrbe primer dobre prakse za celotno Posavje ter tudi v širšem slovenskem prostoru. V vseh teh letih so vsi javni zavodi v celoti koristili 20% možnost izločitve posameznih sklopov živil in le-ta živila dobavljali od lokalnih pridelovalcev," dodajajo.

(Občina Sevnica, eP)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja