Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
04.11.2021
19:53
Vizjak, Petan
Grafika: ePosavje.com
Pogovor med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom je v teh dneh dobil nadaljevanje. V oddaji 24 ur zvečer so v sredo objavili šestminutni pogovor, v četrtek je svoj zagovor podal Vizjak.

Vizjak v zagovoru po v sredo objavljenem 6-minutnem posnetku

LJUBLJANA V sredo so v oddaji 24 UR zvečer objavili 6-minutni zvočni posnetek, v katerem so razširili posnetek pred dobrimi 14 dnevi. Pogovor je nastal pred 14 leti, pred skupščino družbe Terme Čatež. "Poglej, midva se tako zmeniva. Ti moraš vedeti, da tudi država zdaj ne more narediti korakan nazaj. Kurba, bodo rekli, glej. Zdaj ste pa Petanu vse dali. Zmenimo se tako, ti lepo boš ... Skupaj, no, se bomo zmenli, kdo bo direktor, lahko imenujemo dvočlansko upravo, tko kot si hotu met. (...) Naredimo dvočlansko upravo, enega daš ti, enega damo mi. Furamo to zadevo naprej. Nadzorni svet pa se bomo vse zmenili in fural to, kot se šika. Ne bomo nič fajtali več se in, eto ... Naredimo nek gentlemenski agreement z umikom lastnih delnic, tako, kot sem ti zdaj recimo rekel, jaz pa ti še pomagam pripojiti zraven Olimje," je v zvočnem posnetku slišati besede tedanjega ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, danes pa ministra za okolje in prostor.

Del odziva Andreja Vizjaka v četrtek, 4. novembra 2021:

Vizjak potrdil avtentičnost posnetka

Če je Vizjak 19. oktobra ob robu vladnega obiska obalno-kraške regije dejal, da gre za lepljenko, je v četrtek dopoldne potrdil avtentičnost zvočnega posnetka. In če se Bojan Petan, tako je zapisal pred dobrima dvema tednoma, pogovora ne spominja, Vizjak pravi drugače. "Ta pogovor je nedvomno bil. Z namenom, da preprečim škodljivo dejanje za državo. Kako so potem to zlepili te majstri lepljenja, ste lahko videli 18. oktobra. Takrat je bila prva oddaja na 24UR zvečer, 15 ali 10 minut čez 22. uro zvečer, v ponedeljek pred obiskom vlade v obalni regiji. Tisti pogovor je bil zlepljen, to je dokazano," odgovarja Vizjak.

"Tisti pogovor je zlepljenka tega pogovora"

In nadaljuje, da se "sedaj medijska hiša vleče ven, da ta pa ni. Takrat sem takoj zjutraj sumil, zato sem vam tudi povedal v torek, dan potem, da sumim, da je tisti pogovor zlepljen. Tisti pogovor je zlepljenka tega pogovora, ki je bil včeraj objavljen. Notri, če boste videli, govori o istih stvareh. Samo koščki so vzeti iz tega pogovora, ki je po moji oceni avtentičen."

"Glej, Bojan"

"Želim samo povedati, da je bil tisti posnetek lepljenka, ki so jih na koncu pridodali davke. In da je izpadlo, kot da odsvetujem plačevanje, celo utajo davko. To se je zdaj na žalost zlepilo v neke glupe davke. Jaz sem, še enkrat povem, da je negospodarno - takrat sem pač uporabil izraz glupo, plačevati denar Term Čatež za odkup 30 milijonov vrednih deležev odvisnih družb Term Čatež v Termah Čatež. To se je takrat zgodilo, podjetje se je izčrpalo, rezultati so danes na mizi. Imel sem prav in če se to ne bi zgodilo, če bi šli po drugem scenariju, bi lahko to podjetje prosperiralo, žal pa je v taki nezavidiljivi situaciji, kot sem prebral iz številk," je novinarjem še odgovoril Vizjak.

"Moja diskreditacija, moja glava"

Posnetek je, tako Vizjak, namenjen "moji diskreditaciji, moji glavi, zaradi nekaterih projektov, ki jih danes peljemo na ministrstvu, to je zlasti Zakon o okolju. Upam, da ga bo vlada v teh dneh tudi dokončno potrdila in bo končno naredila red v tej takoimenovani smetlarski mafiji. Verjamem, da objave teh zlepljenk, pa tudi vseh teh posnetkov danes, 14 let po teh dogodkih, so motivirane z današnjimi dogodki.

"Vizjak jim je tu v napoto"

Kot nadaljuje, je bil minister v še dveh naslednjih vladah. "Zakaj se takrat ni to objavilo. Bil sem minister 2008, zakaj se tudi takrat ni objavilo. Sem 100%, da za tem stojijo lobiji nekaterih družb, ki se ukvarjajo s smetmi v tej državi in katerim paše, da na račun kupov smeti na odlagališčih služijo, dobijo ekstra profite in tega se ne želijo odreči. In Vizjak jim je tu v napoto."

O čisti vesti in poštenih namenih

V Državnem zboru sicer posavskega ministra čaka zagovor pred poslanci, konec oktobra je opozicija namreč vložila predlog za interpelacijo. "Če bo potrebno, bodo dosegli svoje. Če bo politika ocenila, da je moja glava na poti, jo pač ne bodo gledali v okviru strukture vlade. Ampak jaz imam tu čisto vest, delal sem s poštenimi nameni, kakor tudi delam danes," pravi minister.

Vizjak

O sodnikih, "ki bi jim bilo potrebno streti jajca"

V zvočnem posnetku, objavljenem v sredo zvečer, je med drugim slišati Vizjakove besede, da bodo šli v boj za Terme Čatež "z vsemi kanoni. Razveljavili, začasne odredbe, veš da bomo kateremu sodniku jajca strli. To se bo zgodilo hitro. To bo preklic, zadržanje, zadržanje in to je brez veze, res." In v četrtkovem odzivu pred novinarji Vizjak izrečene besede obžaluje.

"V okviru vsega tega neformalnega, zaupnega pogovora izrečeno marsikaj neprimernega, tudi z moje strani. To glede sodstva obžalujem in mi je žal, da se je to zgodilo. Zelo se distanciram od svoje izjave, ampak kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen."

Odzivi na "Glej, Bojan" nadaljevanje zvočnega posnetka izpred 14 let

IZ MINUTE V MINUTO:

(13:23) Slovensko sodniško društvo o besednjaku

V Slovenskem sodniškem društvu so začudeni in osupli nad objavljenimi izjavami tedanjega ministra za gospodarstvo, danes okoljskega ministra Andreja Vizjaka v pogovoru z gospodarstvenikom Bojanom Petanom. Vizjak Petanu med drugim omenja, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo, oziroma mu bodo 'strli jajca'.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je "takšen besednjak po mnenju sodniškega društva nezaslišan in govori sam zase, grožnje sodnikom pa so v demokratični družbi povsem nedopustne in skrajno zaskrbljujoče. Kot je v odzivu zapisala predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, Vizjakove izjave med drugim izražajo tudi precejšnje nepoznavanje delovanja sodnega sistema ter podcenjevanje neodvisnosti in avtonomnosti slovenskih sodnikov."

(13:25) LMŠ: "Pričakujemo takojšen odziv tožilstva in policije"

V stranki LMŠ ob objavi celotnega posnetka pogovora med okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in podjetnikom Bojanom Petanom poudarjajo, da gre za gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak - Petan. Ob tem pričakujejo, da se bosta na dogajanje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija.

(13:25) NSi: "Izjave neprimerne in nesprejemljive"

V NSi izjave ministra za okolje Andreja Vizjaka glede pritiskov na sodnike ocenjujejo kot neprimerne in nesprejemljive, poroča Slovenska tiskovna agencija. Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa njihovo zaupanje, pa bodo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu, so napovedali v stranki.

(13:27) Odziv Socialnih demokratov

(13:27) V Levici za takojšen odstop celotne vlade

Poslanka Levice Nataša Sukić se je v odzivu na objavljen zadnji posnetek pogovorov ministra za okolje Andreja Vizjaka z gospodarstvenikom Bojanom Petanom glede Term Čatež zavzela za takojšen odstop celotne vlade pod vodstvom premierja Janeza Janše.

(13:28) SMC: Najprej se bodo pogovorili znotraj svoje stranke

V koalicijski stranki SMC se bodo po besedah predsednika in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška najprej pogovorili znotraj svoje stranke. "Do takrat zadeve ne komentiram," je dejal za STA. Ob objavi prvega izseka pogovora med Vizjakom in Petanom, ki ga je pred slabimi tremi tedni objavil POP TV, je sicer Počivalšek dejal, da "kar se objavi na televiziji, ni nujno res", in je od Vizjaka pričakoval pojasnila. Objave celotnega posnetka pa torej za zdaj ne komentira.

(bš, eP)

politika
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja