Skip to main content
Sreda, 29. november 2023
25.10.2019
09:17
Grafika: Ansat TV
Občina Krško za zagotavljanje višje kakovosti življenja starejših občanov kmalu načrtuje preureditev zgornje etaže videmske podmornice v Dnevni center za starejše. Več iz oddaje Posavski tednik.

Zgornja etaža "podmornice" kmalu
dnevni center za starejše občane z demenco

KRŠKO Dom starejših občanov Krško deluje že več kot 40 let. Skrbijo za starejše od 65 let in trenutno v domu stanuje 205 stanovalcev. Potrebe, ki se kažejo v lokalni skupnosti, narekujejo, da so potrebne nove oblike varstva. Dom starejših občanov in Občina Krško sta tako že pred petimi leti pristopila k iskanju novih rešitev oz. k novim oblikam varstva starejših.

Vzpostavitev dnevnega centra na Vidmu

"Ta rešitev se je ponudila v obliki sklada za regionalni razvoj, to je projekt Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru katerega se je začela aktivnost za vzpostavitev dnevnega centra za starejše občane z demenco v Krškem," je ob tem povedala Ani Nuša Masnik, direktorica Doma starejših občanov Krško.

Dnevni center za starejše občane z demenco

V dnevnem centru je sicer predvideno izvajanje dnevnega varstva, kar pomeni, da so uporabniki te storitve doma in da koristijo samo dnevno namestitev za čas, ko so njihovi svojci v službi ali imajo druge obveznosti.  "V tem času je uporabnikom zagotovljena prehrana, varstvo in počitek ter aktivnosti, ki so predvidene za takšno skupino ljudi," pove sogovornica.

Lokacija je znana: Prva etaža "podmornice"

Dolgo so se pogovarjali o možni lokaciji dnevnega centra. Zdaj je že jasno, da se bo ta nahajal v prvi etaži poslovne stavbe na Vidmu oz. v tako imenovani 'podmornici'. Nakup objekta je v sklepni fazi. Silvo Krošelj, podžupan Občine Krško, pravi, da morajo urediti še nekaj formalnosti s prodajalcem. "Zadeva je v teku, imamo pripravljen idejni projekt. Sredstva v višini 130.000 evrov smo dobili s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, kompletni nakup bo stal 270.000 evrov, ki ga bomo v letošnjem letu tudi realizirali. V naslednjem letu so predvidena sredstva za obnovo in opremo tega dnevnega centra za starejšem," je še povedal krški podžupan.

"Izhajali smo iz tega, da je prostor dobro in hitro dostopen"

Direktorica Doma starejših občanov Krško pove, "da smo izhajali iz tega, da mora biti prostor dobro dostopen, hitro dostopen tistim, ki bodo pripeljali občane v ta prostor in na koncu se je ponudila možnost, da kupimo podmornico in danes je stvar tako daleč, da je nakup v zaključni fazi. Vse ostalo pa je odvisno od tega, kdaj bo ministrstvo s svojim privoljenjem omogočilo, da bo stvar zaživela."

Dnevni center naj bi predvidoma zaživel konec prihodnjega leta

Aktivnosti z roko v roki v luči prihajajočega Zakona o dolgotrajni oskrbi

V dnevnem centru bi lahko poskrbeli za od 14 do 17 občanov. Ani Nuša Masnik, direktorica Doma starejših občanov Krško, še pravi, da "projekt, aktivnosti v zvezi z njem in vsebine gredo z roko v roki v luči prihajajočega Zakona o dolgotrajni oskrbi. Ta predvideva, da bi se oblike varstva selile tudi izven institucij - da ostajajo čim dlje v domači oskrbi, da se razvija skupnostna oskrba, četrtne skupnosti. V tej luči je to dobrodošlo."

Kar se tiče kadrovske zasedbe, Masnikova izpostavi dva vidika. "Po eni strani pričakujemo nove kadrovske normative, saj s sedaj veljavnim kadrovskim normativom je tako zelo težko delati, da se delati skoraj ne da. Na drugi strani pa je prihajajoča težava, na katero smo opozarjali že kar nekaj časa, da tudi če sprostijo kadrovske normative, pa čedalje težje dobimo ljudi, ki so pripravljeni delati takšno delo za takšno plačilo." Dnevni center za starejše naj bi v Krškem predvidoma zaživel konec prihodnjega leta.

Ansat TV

krško
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja