Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
21.01.2021
09:00
COVID-19 v Splošni bolnišnici Brežice
Grafika: ePosavje.com
Delo v posebnih zaščitnih oblačilih, maskah in vizirjih je za medicinske sestre in ostalo zdravstveno osebje na covid oddelku brežiške bolnišnice v tem času že nekaj povsem običajnega.

Življenje s COVID-19 v Splošni bolnišnici Brežice

"Medicinske sestre smo navajene veliko pretrpeti. Ampak ..."

BREŽICE  A niso le izpostavljeni okužbam, njihovo delo je zahtevnejše, več je izčrpanosti. Tanja Cerjak je glavna medicinska sestra v Splošni bolnišnici Brežice. Ob obisku nam pove, da so zdravstveni delavci vajeni veliko pretrpeti in da zmorejo veliko, ampak česa takega si niso predstavljali. "To ni navadna gripa. Toliko trpljenja in toliko grozot, ki smo jih videli zdaj v času epidemije, si nismo predstavljale, da bomo kdaj doživele."

"Gospa se je še čisto lepo pogovarjala s svojci po telefonu ..."

Ena od zdravnic, ki delo opravlja na covid oddelku, je Petra Regvat Kmetec. Specialistka interne medicine nam pove o primeru, ki se je zgodil nedavno. "Pred nekaj dnevi, ravno v mojem dežurstvu, je bila gospa, ki se je še čisto lepo pogovarjala s svojci po telefonu, v roku štirih ur že na respiratorju." Strežnica Kristina Črpič ob tem doda, da določenih primerov ne morejo pozabiti. "Doma se zjočemo," prizna.

Zgodbe pacientov nosijo s seboj

Zdravniki, medicinske sestre, strežnice in ostalo zdravstveno osebje nosijo zgodbe pacientov s seboj. "Ne moreš povsem odklopiti. To so ljudje, ki jih poznamo, so naši bivši pacienti, ljudje, s katerimi smo se srečevale tudi že prej in ko vidiš, da je kateri od njih nemočen, da smo vsi nemočni, moramo zaupati stroki. Soočanje s takimi situacijami je težko in to vodi v neko izčrpanost, ne toliko fizično, ampak predvsem psihično," pojasni Cerjakova.

Delo zdravstvenih delavcev v času epidemije

"Komaj čakaš, da to slečeš, greš pod tuš in zaključiš z delom"

Delo zdravstvenih delavcev v času epidemije poteka precej drugače, kot so bili vajeni. Pred vstopom v rdečo cono se oblečejo v polno zaščitno opremo. V tej zaščitni opremi je delati tako, kot da bi poleti delal v zimskih oblačilih, se slikovito izrazi glavna medicinska sestra, ki nam tudi prikaže namestitev opreme. "Pod to zaščitno opremo je v prvi vrsti vroče, poleg tega pa v njej nimaš takega občutka pri izvajanju negovalnih intervencij. Slabo slišiš, slabše vidiš in vse to nas upočasnjuje pri delu." Šest ur še zdržimo, pravi sogovornica, zadnji dve uri pa sta ’peklenski’. "Komaj čakaš, da to slečeš, da greš pod tuš in da zaključiš z delom."

Kako poteka delavnik?

Delavnik medicinskih sester v brežiški bolnišnici traja osem ur. V tem času pri pacientih opravljajo dnevno rutino, izvajajo negovalne intervencije. "V osmih urah lahko zaposlena medicinska sestra enkrat zapusti rdečo cono in vstopi v čisti del. Takrat poje malico, opravi najnujnejše stvari in potem se znova pripravi na delo, si namesti osebno varovalno opremo in vstopi nazaj v to rdečo cono."

24 težjih bolnikov so doslej premestili v druge bolnišnice

Največ na infekcijsko kliniko v Ljubljano

Internistka Regvat Kmetčeva ob tem doda, da se na covid oddelku srečujejo z zelo raznolikimi primeri. "V osnovi so vsi prizadeti, ker potrebujejo hospitalno obravnavo, so pa tudi zelo prizadeti, ki v nadaljevanju potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ker tega tukaj ne opravljamo oz. nimamo teh kapacitet, jih premeščamo v druge ustanove." Od težjih bolnikov so jih doslej 24 premestili v druge bolnišnice. "Enajst jih je šlo na infekcijsko kliniko v Ljubljano, pet smo jih premestili v Splošno bolnišnico Novo mesto, štiri na Golnik in tudi v Bolnišnico dr. Petra Držaja," doda strokovna direktorica Splošne bolnišnice Brežice Mojca Savnik Iskra.

COVID, SB Brežice

Motivacija je kljub težjemu in zahtevnejšemu delu visoka

Težje in zahtevnejše delo prinaša svoje posledice. Motivacija je kljub temu visoka, zaposleni si med seboj pomagajo. Čeprav vse ukrepe strogo upoštevajo, v Splošni bolnišnici Brežice so celo vzpostavili poseben protokol vstopanja v stavbo za osebje, ki delo opravlja v rdeči coni, zaposleni prav tako zbolevajo. "Do sedaj so zboleli 104 zaposleni, kar predstavlja 28 odstotkov vseh zaposlenih. Sicer pa je v povprečju med štiri in pet odstotkov zaposlenih v bolniškem staležu, kar zopet pomeni večjo obremenitev za tiste, ki ostanejo na delu," pojasni strokovna direktorica Mojca Savnik Iskra.

"Delo med oddelki se zelo prepleta, pomagamo si drug drugemu"

Direktorica bolnišnice Anica Hribar ob tem doda, da je ponosna na vse svoje sodelavce oz. na vse zaposlene, "kajti delo vseskozi reorganiziramo in na novo organiziramo. Vedno znova se tudi prostorsko organiziramo, glede na trenutne situacije in za to je treba imeti potrpežljivost in voljo. Delo je takšno, da danes zaposleni, ki so sicer na kirurškem oddelku, niso samo na kirurškem oddelku, ampak vse sestre oz. vsa zdravstvena nega skrbi za internistične paciente, ki so v beli coni, sestre pediatrije, ginekologije, centralne intenzivne terapije pomagajo v covid oddelku ali v sivi in rdeči coni v urgentnem centru, enako velja za zdravnike. Delo med oddelki se torej zelo prepleta in pomagamo drug drugemu, tako da lahko delo nemoteno teče."

Kljub trenutnemu stanju ostajajo optimistični

V Splošni bolnišnici Brežice kljub trenutnemu stanju ostajajo optimistični. "V Splošni bolnišnici Brežice smo dali že veliko čez in tudi to bomo. Bomo zmogli, to bomo premagali. Svetlo luč vidimo predvsem v cepljenju," sklene Cerjakova.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

koronavirus
video
splošna bolnišnica brežice
brežice

Pridružite se nam