Skip to main content
V Posavju 12.5° C Torek, 26. oktober 2021
17.03.2021
19:49
Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na obisku v Švici
Foto: arhiv ePosavje
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes na povabilo predsednika nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Andreasa Aebija na prvem uradnem obisku v Bernu.

Zorčič na uradnem obisku v Švicarski konfederaciji

Obisk je, kot je povedal Zorčič, potrdil dobre odnose med državama in interes za nadaljevanje sodelovanja na številnih področjih, med drugim tudi na poglobitvi medparlamentarnega sodelovanja. Zorčič in njegov gostitelj Andreas Aebi sta se dotaknila številnih aktualnih tem in ocenila, da je epidemija Covid-19 imela velik vpliv na delo parlamentov in je prinesla dodatne izzive za parlamentarno demokracijo, povečala pa je tudi odgovornost za sprejemanje odločitev v teh razmerah. Sogovornika sta izmenjala izkušnje pri obvladovanju epidemije, upravljanju zdravstvene krize in blaženju socialno-ekonomskih posledic.

Fotogalerija (Foto: arhiv ePosavje):

Tudi o slovenskem predsedovanju EU

Predsednik državnega zbora se je v Bernu sestal še s Herrnom Ericom Nussbaumerjem, predsednikom delegacije EU/EFTA, in ga seznanil s prioritetami slovenskega predsedovanja EU, med katerimi je posebej izpostavil razvoj strategije zelenega prehoda in digitalne transformacije. Švicarji so pomemben partner EU, zato se pripravljajo na sklenitev okvirnega institucionalnega sporazuma med Švicarsko konfederacijo in EU, o katerem pa bodo odločali volivci na referendumu.

Srečanje s predstavnikom slovenskega društva Kulturni most Švica - Slovenija

Pred uradnim začetkom se je predsednik Zorčič srečal tudi s predstavnikom slovenskega društva Kulturni most Švica-Slovenija Janezom Čukom in se seznanil z njihovim delom. V Švici, po ocenah predsednika društva, živi okrog 15 tisoč Slovencev, največ v nemško govorečem delu Švice. V dopolnilni pouk slovenščine, ki ga izvaja Združenje staršev otrok dopolnilnega pouka slovenščine "Martin Krpan", pa je vključenih okoli 170 otrok. Predsednik Zorčič je društvom Slovenk in Slovencem v Švici poslal pismo podpore ter obžaloval, da se zaradi časovne stiske ni imel priložnosti srečati z njimi.

(eP)

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja