Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
02.07.2021
07:49
Županovo vino 2021
Foto: Občina Brežice
V Brežicah so v sredo razglasili rezultate ocenjevanja vin v sklopu izbora Županovo vino za leto 2021.

Županovo vino v Brežicah

BREŽICE Županovo vino cviček PTP je pridelala Bojana Unetič iz Vinogradniškega turističnega in kulturnega društva Gadova peč z oceno 16,30, beli bizeljčan PTP je iz Vinske kleti Plevnik iz Vinogradniškega društva Pišece z oceno 17,17, za izbrano Županovo vino pa modra frankinja Janeza Cerjaka iz Vinogradniškega društva Sromlje z oceno 18,13.

70 oddanih vzorcev

Na izbor so vina prijavili člani vseh šestih vinogradniških društev v občini Brežice, komisija v sestavi Milena Rožman (predsednica), Roman Baškovč, Miha Balon, Adi Brod in Jože Prah je imela pri ocenjevanju 70 oddanih vzorcev vin – 30 vzorcev cvička PTP, 16 vzorcev belega bizeljčana PTP in 24 vzorcev modre frankinje težko delo. Kot ocenjuje predsednica, ima komisija pri ocenjevanju vse težje delo, saj je kakovost vin vse bolj izenačena, odklonov od pravilnika ni.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Pri ocenjevanju vsako leto težje delo

Za lanski letnik, ki je bil predmet ocenjevanja, je predsednica ocenjevalne komisije povedala, da je zelo dobre kakovosti, po količini pa skromen. Zmagovalna vina je ocenila kot lepa in pitna s prijetno cvetico in svežino. Dejala je še, da je modra frankinja, ki je tokrat tretjič ocenjevana v izboru, zelo kakovostna.

Dodala je tudi, da je nemški inštitut s sodobnimi metodami raziskovanja ugotovil, da modra frankinja, ki je ena najboljših svetovnih sort, izvorno izhaja iz slovenskega področja. 

(eP)

brežice

Pridružite se nam