Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
10.06.2022
18:51
Ivan VIntar, Studenec
Foto: Občina Sevnica
V sklopu Festivala modre frankinje je v četrtek, 9. junija 2022, potekala razglasitev Županovega vina. Letošnje izbrano vino, cviček, je pridelal Ivan Vintar iz Društva vinogradnikov Studenec.

Ivan Vintar zmagovalec izbora za Županovo vino 2022

SEVNICA Županovo vino je protokolarna blagovna znamka z dolgoletno tradicijo. Letošnji strokovni izbor, 17. po vrsti, so opravili v Društvu vinogradnikov Studenec. Na ocenjevanje je prispelo 13 vzorcev cvička. Ocenila jih je strokovna komisija, sestavljena iz članov vseh vinogradniških društev sevniške občine, pod vodstvom priznanega vinarskega strokovnjaka Jureta Grubarja. Za prejemnika naziva Županovo vino 2022 so izbrali Ivana Vintarja, vinogradnika s Primoža in člana Društva vinogradnikov Studenec.

Protokolarno vino s povezovalno vlogo

Župan Srečko Ocvirk je ob razglasitvi poudaril, da je vino tisti kmetijski pridelek, ki v sebi nosi največ sonca in energije, pokušanje vina pa je vedno priložnost za druženje in izmenjavo mnenj. Izpostavil je, da ima Županovo vino kot protokolarno vino pomembno povezovalno vlogo. Hkrati pa je tak dogodek, kot je Festival modre frankinje, prav tako odlična priložnost za povezovanje vinarjev. Predsednik Društva vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je izrazil zadovoljstvo ob tem, da razglasitev Županovega vina poteka v okviru Festivala modre frankinje, ki se je uveljavil kot eden izmed pomembnejših vinskih festivalov v okolju. Izpostavil je, da je sevniška občina ena prvih, ki je pričela z negovanjem tradicije izbora protokolarnih vin v okviru domačih vinogradniških društev.

25. vinska kraljica Slovenije Ana Protner je v svojem nagovoru izpostavila bogato slovensko vinogradniško kulturo, ki je tesno prepletena s kulturo uživanja vina. Le-tega v Sloveniji spijemo manj, kot smo ga v preteklih letih, hkrati pa pijemo vedno bolj kakovostna vina. Vsakoletni izbor Županovega vina je zgled dobrega sodelovanja vseh vinogradniških društev sevniške
občine, je v svojem nagovoru povedal predsednik Društva vinogradnikov Studenec Branko Arih. Hkrati je poudaril, da bodo društva tradicijo izbora negovala tudi v prihodnje.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Pestrost ponudbe vinskih sort

Ambasador cvička Peter Camloh je čestital prejemniku naziva in izpostavil, da je pestrost ponudbe vinskih sort pomembna, saj naslavlja raznolike okuse ljubiteljev vina. Zato je povezovanje dogodkov, kot sta Festival modre frankinje in izbor za Županovo vino, zelo pomembno. Župan Srečko Ocvirk in vinska kraljica Ana Protner sta si po razglasitvi simbolično izmenjala svoji
protokolarni vini.

Občina Sevnica

sevnica
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja