Skip to main content
V Posavju 25° C Četrtek, 29. julij 2021
15.06.2021
20:58
Žuram s prijatelji, ne z drogo
Foto: Večgeneracijski center Brežice
To šolsko leto je bilo zelo posebno tudi za izvajalce preventivnega projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«. V nadaljevanju objavljamo zapis po končanih aktivnostih.

Žuram s prijatelji, ne z drogo tudi v korona času

BREŽICE Z našimi aktivnostmi smo pričeli in se srečali z učenci »na daljavo« preko videokonference (aplikacija ZOOM). V drugem polletju smo se vrnili v šolske klopi in v juniju obiskali še tri osnovne šole, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece 4. junija, OŠ Bizeljsko 7. junija 2021 in nazadnje OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova 11. junija 2021. Za skupaj 66 učencev zaključnih razredov in en osmi razred smo izvedli predavanja in preventivne delavnice na temo droge in zasvojenost.

Predavanja so izvedli strokovni delavci iz Zdravstvenega doma Brežice, Centra za socialno delo Brežice in Policijske postaje Brežice. Za preventivne delavnice je poskrbel Mladinski center Brežice. Vse strokovne službe delujejo na projektu Večgeneracijskega centra Posavje v okviru brežiške enote. Spomnimo, da projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« izvajamo od leta 2004, torej v letošnjem šolskem letu že 17. leto zapored. Glavni cilj projekta je informiranja in ozaveščanja mladostnikov o dovoljenih in nedovoljenih drogah.

Odziv učencev in učenk na izvedene aktivnosti je bil pozitiven, aktivno so se vključevali v pogovor, v sproščenem vzdušju so izražali svoja mnenja in imeli tudi nekaj vprašanj na temo izvedbe. Povedali so, da so pridobili nekaj novih informacij in da jim je bilo zanimivo, poučno in zabavno. V šolskem letu 2020/2021 smo projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« izvedli na sedmih osnovnih šolah v občini Brežice (OŠ Artiče, OŠ Velika Dolina, OŠ Cerklje ob Krki, OŠ Brežice, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Bizeljsko in OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova) ter na srednji šoli Ekonomska in trgovska šola Brežice. Pri tem smo vse skupaj zajeli 349 učencev (199 osnovnošolcev in 150 srednješolcev).

Žuram s prijatelji, ne z drogo

Zelo smo veseli – sodeč po zelo dobrih odzivih večine učencev in dijakov – , da je za nami še ena uspešna izvedba projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« in to tudi v teh posebnih »korona časih«, ki je prav gotovo pustila določeno sled tudi pri učencih in dijakih. Vendar smo izvajalci delavnic in predavanj z veliko mero razumevanja in potrpežljivosti uspeli pritegniti njihovo pozornost in jih spodbuditi k premisleku na pričujočo temo. Opazili smo, da se mladostniki radi pogovarjajo in nam tudi zaupajo marsikaj, o čemer ne spregovorijo ne doma in ne v šoli. Zato se nam zdi naš preventivni program še toliko bolj pomemben. Še zlasti na delavnicah nam mladostniki zaupajo marsikatero skrb ali težavo in skupaj iščemo rešitve. Delavnice potekajo interaktivno v sproščenem vzdušju in v okviru »varnega kroga«. Eden izmed ciljev delavnice je med drugim tudi krepitev pozitivne samopodobe in samozavesti pri učencih in dijakih.

V naslednjem šolskem letu v sodelovanju s šolami nadaljujemo z našimi preventivnimi aktivnostmi.

Iskrena hvala vsem udeležencem projekta za sodelovanje! Želimo vam prijetne poletne dni in ostanite zdravi!

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Za VGC Posavje zapisala: mag. Danijela Švajger, strokovna vodja projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!

brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja