Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
07.05.2021
14:33
Vaja Zvezdni vitez
Grafika: ePosavje.com
V naslednjih dneh bomo lahko v okolici letališča Cerklje ob Krki opazili več ameriških helikopterjev, saj se na območju Črnega Kala začenja vojaška vaja Zvezdni vitez 2021. Konec maja Jadranski udar.

Vojaška vaja Zvezdni vitez 2021

BREŽICE Na območju Črnega Kala na Primorskem bo med 10. in 16. majem potekal slovenski del vaje Zvezdni vitez 2021, ko bodo tam namestili enote enote zračne obrambe Slovenske vojske in Združenih držav Amerike.

Vaja bo sicer med 10. in 21. majem potekala še v Grčiji, Hrvaški in Italiji. Na mednarodni vojaški vaji se bodo skupaj urili pripadniki pehote, protizračne obrambe, mornarice in letalstva oboroženih sil Albanije, Grčije, Hrvaške, Italije, Slovenije in Združenih držav Amerike.

V Cerkljah baza ameriških helikopterjev in glavno poveljstvo vaje

Kot so sporočili iz Slovenske vojske, bodo na letališču v Cerkljah ob Krki vzpostavili glavno poveljstvo zavezništva za izvedbo vaje, hkrati pa bo tam tudi baza udeleženih helikopterjev ameriškega letalstva.

Kakor je zapisano v scenariju vaje, bodo enote zračne obrambe zagotavljale varovanje zračnega prostora zavezniških sil na območju delovanja ter preverile medsebojno povezljivost sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega.

Povečan promet vozil in preleti letalnikov

Med vajo bo občasno povečan promet vojaških vozil in preleti letalnikov. Tako bo v soboto, 8. in nedeljo, 9. maja, povečan promet s smeri Karavank in iz Cerkelj ob Krki proti Črnemu Kalu, v petek, 14. maja in soboto, 15. maja, pa iz smeri Črnega Kala proti Cerkljam ob Krki. 

Med 17. in 22. majem Jadranski udar 2021

Helikopterji ameriškega letalstva bodo sodelovali tudi na mednarodni vojaški vaji Jadranski udar 2021, ki bo med 17. in 22. majem potekala na širšem območju Slovenije, tudi na območju Posavja.

(bš)

letališče cerklje ob krki
brežice
krško
slovenska vojska

Pridružite se nam