Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
06.04.2022
12:59
Tekma balvanske lige v Brežicah
Foto: PAK
Po dolgih dveh tekem sušnih koronskih letih so se člani Posavskega alpinističnega kluba ponovno zbrali in v soboto, 26. marca, organizirali in izpeljali 2. tekmo Vzhodne lige 2022.

Balvanska tekma Vzhodne lige 2022 v Brežicah

BREŽICE Klubske barve je zastopalo kar 26 tekmovalcev, najmlajšo kategorijo, mlajše cicibane in cicibanke so zastopali Maša Deržič, Anastasia Ivanič, Manca Meserko in Miha Sobotič. Za svoje plezanje so si prav vsi v tej kategoriji prislužili zlato medaljo, saj so s svojim nastopom na tekmi pokazali veliko mero poguma. Na tekmovanju so nastopili tudi Žanin Cerjak, Lejla Ebner, Nina Gabrič, Julija Grašak, Gal Grmšek, Bor Klenovšek, Sven Klenovšek, Jure Knez, Tadeja Kovačič, Simona Kozole, Marko Kvartuh, Lana Lubšina, Katja Mešiček, Zoja Moškon, Vita Omerzu, Žiga Ostrelič, Miha Petrišič, Alja Preskar, Eva Sluga, Ida Sluga, Kim Zorko, Žana Zupančič Jevšnik.

Dogodka v Brežicah se je udeležilo kar 254 tekmovalcev iz 24 klubov vzhodne Slovenije, zraven pa je navijalo še približno dvakrat toliko obiskovalcev. Veliko se jih je po tekmi odpravilo pokušat kulinarične dobrote bližnjih restavracij, tisti z manjšimi otroki pa so se podali doživljajem naproti, ki jih okolica Brežic ponuja res v izobilju. V klubu verjamejo, da so z odlično organizacijo tekme in pogostim oglaševanjem turistične ponudbe veliko storili za prepoznavnost občine Brežice v širšem delu Slovenije. Pri organizaciji in izvedbi tekme je sodelovalo 28 članov kluba in 5 zunanjih izvajalcev. Smeri sta postavljala Boštjan Potočnik iz Slovenske Bistrice in Anja Šerbinek iz Maribora. Nadzor nad tekmo je vršila sodnica s KŠP licenco Tatjana Kruder iz Celja, prireditev pa sta povezovali napovedovalki Ajda in Živa Lisec iz Trbovelj.

Fotogalerija (Foto: PAK):

Tekmovanje v balvanih

Tekmovanje je potekalo po sistemu vsi plezajo vse balvanske probleme, se pravi, 6 balvanov in 6 skupin v vsaki kategoriji, ki so bile združene po spolu. Dečki in deklice določenih starosti so tekmovali skupaj, medalje pa smo seveda podelili vsakemu posebej. Vsak tekmovalec je imel na voljo 3 poizkuse in 1 minuto časa za vsak poizkus. Sistem tekmovanja je dobro premišljen, tekma je potekala tekoče, starši pa teoretično lahko za svojega otroka navijajo kar 18-krat. Kot pravijo v klubu, "je bilo vzdušje na tekmi fenomenalno do samega konca. Otroci so ponovno pokazali zagrizeno in borbeno plezanje, starejši pa že kar atraktivne gibe in skoke. Vsi smo uživali v njihovih predstavah."

Žal je opazna slabša pripravljenost tekmovalcev iz spodnjega dela lestvice, saj so imeli klubi med koronskimi ukrepi zelo omejene pogoje dela. V tekmovalni sezoni 2022 je navkljub težavam udeležbo najavilo kar 29 klubov iz vzhodnega dela Slovenije. Le nekaj klubov je v dveh letih ostalo brez kadrov in tekmovalcev, a že trdo delajo, da nadoknadijo zamujeno.

"V PAK-u smo ponosni, da smo rutinsko izpeljali tako velik dogodek, kot je tekma Vzhodne lige. Seveda smo poskrbeli tudi za tekmovalce in obiskovalce, da nihče ni ostal lačen ali žejen. Tekma je trajala od 9. ure zjutraj, pa vse do 21. ure, za organizatorje še dve uri pred začetkom in dve uri po koncu, a PAK-ovci smo znani, da vse ovire premagamo z nasmehom na obrazu ter obilo dobre volje," so zapisali v sporočilu.

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice