Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
26.05.2022
19:13
Intervju Ale Kukavica
Foto: arhiv ePosavje.com
S trenerjem članske ekipe Rokometnega kluba Krško smo se pogovarjali po uvrstitvi v 1. slovensko rokometno ligo. Fantje si uspeh vsekakor zaslužijo, med 20 zmagami izpostavlja tisto v Izoli.

 

"Imamo daleč najboljši napad v ligi"

V soboto se bo s 26. krogom zaključila letošnja sezona 1. B slovenske rokometne lige. Krčani so krog pred koncem dvignili pokal za najboljšo ekipo v ligi, z 20 zmagami so ta naziv v soboto le še potrdili. Kot v intervjuju pravi trener Krčanov Ale Kukavica, imajo daleč najboljši napad in tretjo obrambo v ligi. "Vsem fantom smo ponudili priložnost, na koncu sezone smo vsi zadovoljni."

Kako naprej?

V spodnjem intervjuju tudi o načrtih v prihodnje, spremembah v športu in družbi ter tudi o tem, kako je na športne aktivnosti otrok in mladine vplivala epidemije. Krški rokometaši sicer sezone še niso zaključili, v naslednjih dneh jih čaka še nekaj treningov in ostalih obveznosti, na zaslužene počitnice bodo odšli v drugi polovici junija. 

Intervju s trenerjem članske ekipe Rokometnega kluba Krško

Krog pred koncem ste dvignili pokal za najboljšo ekipo 1. B lige. 20 zmag, dva poraza in 744 doseženih zadetkov. Številke povedo veliko.

Za nami je neverjetna sezona, 20 zmag in 2 poraza. En poraz smo doživeli v Novem mestu pri Krki z drugo ekipo lige. Izgubili smo za en zadetek, nismo bili zadovoljni, a smo kljub temu imeli boljšo medsebojno razliko v zadetkih, da smo lahko osvojili 1. mesto. Drugič smo izgubili doma z Izolo, ko smo pričakovali potrditev uvrstitve v prvo ligo in se nam je zgodil spodrsljaj. Kljub temu se je ekipa po tej tekmi dvignila. Tudi s te strani je bilo vidno, da si ekipa želi narediti rezultat, ki smo ga v Krškem čakali že kar nekaj časa. Vse te številke so v našo prid, imamo daleč najboljši napad, tretjo obrambo v ligi. Vsem fantom smo ponudili priložnost, na koncu sezone smo vsi zadovoljni.

Vam je katera tekma še posebej ostala v spominu?

Na vsako tekmo smo se morali pripraviti, borili smo se in naredili vse, da ta cilj ustvarimo. Vseeno bi izpostavil tekmo v Izoli (Krčani so tekmo s takrat drugo ekipo lige dobili z desetimi zadetki prednosti 23:33, op.p.), kjer je ekipa delovala noro. Celotna ekipa, od prvega do zadnjega, je odigrala takšno tekmo, da če bi lahko držali takšno raven tekme skozi celotno sezono, bi lahko v 1. slovenski rokometni ligi zasedali zgornji del lestvice. Vemo, da je težko držati takšen sistem vseskozi. Ta tekma je bila za nas pomembna, po rezultatu pa je bila na koncu zelo lahka.

Veselje ob sobotni osvojitvi pokala je bilo nepopisno, nekateri člani ekipe so naslov proslavljali tudi v nedeljo. Očitno ste v ekipi uspeli vzpostaviti pravo kemijo?

V soboto smo vsi komaj čakali na konec srečanja. Ob koncu sezone se nam je odvalil velik kamen. Po tekmi je bila zabava logična, tako pa tudi veliko zadovoljstvo s strani navijačev, igralcev in vseh, ko delamo v klubu. Naredili smo zabavo, imeli smo srečo z vremenom. Določeni mladi fantje so proslavljali tudi v nedeljo. Klicali so me, vabili, a sem jim prepustil zasluženo veselje za vse, kar so se trudili skozi celotno sezono.

Kakšni so načrti za naslednjo sezono? Ekipa ostaja enaka? Okrepitve?

Zaenkrat delamo na tem, da bi celotna ekipa ostala enaka. Pripeljali bi dva ali tri igralce, da bi bili konkurenčni v prvi ligi. Po zadnjih podatkih naj bi nehal Boris Jazbec, ker mu službene obveznosti več ne dopuščajo. Radi bi, da nam Blaž Žitnik pomaga v golmanskem tandemu in bi imeli tri vratarje. Ostali bi več ali manj ostali isti. Letos smo imeli veliko sreče z okrepitvami - Sintič, Glaser, Šibanc in na koncu Košir. Tudi pred novo sezono delamo na tem, da bi pripeljali igralce, ki bi nam lahko pomagali do cilja.

Ekipa je polprofesionalna, strokovni sodelavci ste zaposleni drugje. 

Celotna ekipa je polprofesionalna. Mislim, da kar vsi fantje imajo službe. Tu smo imeli težave s treningi, imeli smo ogromno poškodb. Jure Škafar in Tomaž Grobelnik sta imela težke poškodbe. Pokal za prvaka bi zamenjali za te poškodbe, pristali bi na to, da smo na drugem mestu in zdravi, kot pa prvi in s tako težko poškodovanima igralcema (Grobelnik je odigral le štiri tekme, Šfakar devet, op.p.). Če bi bili vsi zdravi, bi bila pa pot do naslova še lažja. 

Kako ste v letošnji sezoni usklajevali vse aktivnosti in kako načrtujete v naslednji sezoni?

V svojem imenu lahko rečem, da sem se res "matral", mučil. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem svojim sodelavcem Rival Dolenjska, še posebej direktorju Marjanu Dorniku, ki je velik navdušenec za šport in ki me je tudi prvi podprl, preden sem sprejel funkcijo trenerja. Upam tudi za naslednjo sezono, da mi bodo stali ob strani. 

Kako se je od vaše zadnje tekme kot igralec in zadnje tekme kot trener spremenil rokomet in rokometna igra?

Rokomet kot rokomet se ni veliko spremenil, se pa spreminja hitrost igre. In vsi igralci počasi postajajo atleti, deseterobojci. Moč, hitrost. Rokomet kot rokomet pa se s pravili ni kaj veliko spremenil. Z višjim tempom igre je prišlo tudi več poškodb. 

Kako ocenjujete podporo športu na lokalni in državni ravni?

Kot klub delujemo brezhibno. Uprava in vsi se morajo dobro potruditi, da to vse tekoče dela. Tudi upravi ni bilo lahko, ne samo nam na igrišču. Upam, da bo zdaj ob igranju v prvoligaški druščini podpora večja in bo mora še kdo videl, da nas podpre na lokalni ravni. Na državni ravni pa upam, da se bo kaj spremenilo tudi zakonsko. Omenjajo nekatere stvari, da bi se lahko spremenile. A mislim, da se nas spremembe na državni ravni ne bodo tako dotaknile. 

Kot trener članske ekipe imate v klubu vpogled tudi v dogajanje na nižjih ravneh. Kako se pri najmlajših pozna vpliv epidemije COVID-19, ko so bili športniki dlje časa brez aktivnosti in treningov?

Mislim, da je COVID kar veliko oklestil športne sredine. In ne samo v Rokometnem klubu Krško. Ko se pogovarjam z drugimi trenerji, so tudi drugje imeli težave. Veliko otrok je prenehalo z vadbo. Mislim, da tudi zaradi tega, ker so bili prej navajeni nekega sistema in reda, kdaj imajo treninge. Mi kot RK Krško smo bili zaprti štiri mesece. Nekaj otrok je nehalo, ker so videli, da lahko počnejo tudi druge stvari - dobre ali slabe, karkoli. COVID ni prinesel nič dobrega. Če se letos ne bo ponovil, bo dalj časa trajalo, da se vse skupaj vrne na raven, na kateri smo že bili.

rokomet
rokometni klub krško
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja