Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
29.12.2020
11:19
100 let nogometa v Brežicah
Foto: NK Brežice
V NK Brežice 1919 so ponosni na bogato zgodovino kluba, ki sega med ene najstarejših v Sloveniji, v letu 2019 so proslavili 100-letnico kluba, izšla pa je tudi knjiga 100 let nogometa v Brežicah.

Knjiga 100 let nogometa v Brežicah

BREŽICE Ob tem jubileju je med drugim nastala knjiga, 100 let nogometa v Brežicah, ki sta jo napisala avtor Iztok Kapušin in Srečko Denžič, ki je poskrbel za zbiranje arhivskih podatkov in slikovni material. Jurij Pezdirc (NK Brežice 1919) je povedal: "V ustvarjanje knjige je vloženih več let dela, ogromno truda in časa ter ure iskanja materiala in fotografij. Hvala vama, Iztok in Srečko, v imenu kluba in v imenu vseh, ki so kakorkoli sodelovali in oblikovali klub v zadnjih 100 letih." 

Za sedanje in bodoče rodove brežiškega nogometa

""Zgodovinska monografija "100 let nogometa v Brežicah" je kronološki opis dogodkov, ki so povezani z začetki organiziranega igranja nogometa v Brežicah. Obogaten je s starimi časopisnimi zapisi, fotografijami in slikami ter s terenskimi zapisi, ki temeljijo na pričevanjih in spominu ljudi, ki so živeli v tistem času. Podatki in zgodbe, ki so na voljo, bodo vsekakor osvetlili stoletno obdobje, sedanji in bodoči rodovi pa bodo lahko spoznali prehojeno in velikokrat s trnjem posuto pot svojih športnih predhodnikov," pravi avtor knjige, Iztok Kupušin.

Osnova in vzpodbuda za naslednje generacije

"Ob izidu knjige si želim, da bi bilo pričujoče delo osnova in hkrati spodbuda, ki bo prihodnje generacije dovolj motivirala, da tudi v prihodnje negujejo poslanstvo in vrednote, ki so ohranjale organizirano igranje nogometa v Brežicah skozi celotno stoletje," zaključuje svojo misel Iztok Kapušin.

NK Brežice 1919, ni samo klub bogate zgodovine. V zadnjih letih beleži izjemen napredek, dovolj zgovorni so naslednji rezultati.

  • V otroški nogometni šoli Petelinčki, vadbo obiskuje približno 150 otrok do osmega leta starosti, iz vseh osnovnih šol v občini Brežice.
  • V klubu treninge obiskuje skoraj 200 nogometašev.
  • Članska ekipa v prvem delu sezone 2020/2021 zelo blesti, saj je v seriji več kot 10 tekem brez poraza. Na nogometnem igrišču se prikazuje izjemna igra, ki bo skupaj z delom domačih trenerjev in domačih igralcev v nadaljevanju prinesla še veliko rezultatov in vrhunskih nogometašev.
  • V nogometni stadion je bilo v zadnjih letih vloženih okoli 2 milijona evrov. Z investicijami s strani občine Brežice ter s pomočjo NZS-ja, UEFE, sponzorjev, donatorjev, posameznikov in lokalne skupnosti, v Brežicah nastaja izjemen športni park, ki že sedaj nudi izvrstne pogoje za treninge, igro in druge dejavnosti.
  • Klub v zadnjem času veliko energije namenja tudi združevanju z drugimi klubi. Smo pobudnik ustanovitve združenja Združeno Posavje, ki bo združevalo sedem klubov iz regije.
  • Z željo po napredku se povezujemo z osnovnimi, srednjimi in univerzitetnimi ustanovami tako lokalno kot tudi širše.

V klub je vpeta tudi lokalna skupnost. Imamo močno podporo prostovoljcev, ljubiteljev brežiškega nogometa in navijačev brežiških sokolov. "Nogomet je šport, ki vzbuja mnogo strasti. Ob 100 letnici kluba in ob izdaji knjige si želim, da v klubu ohranimo športno strast, sledimo zastavljenim ciljem in viziji ter širimo športni duh med mlade, saj na mladih svet stoji," zaključuje Jurij Pezdirc (NK Brežice 1919).

Iskrena hvala vsem, ki so od leta 1919 delovali v klubu, nogometašice, nogometaši, prijatelji kluba, sponzorji, podporniki, prostovoljci ter seveda hvala vsem, ki jih nismo posamično omenili in so kakorkoli prispevali svoj delček v ta nogometni mozaik. Ob koncu pa iskreno zahvalo za doprinos in sredstva izrekamo tudi našim podpornikom knjige: Občina Brežice, Terme Čatež, Tri Lučke, Zavarovalnica Sava, Foto Molan, Pako, Bubka Bar in GMT, Nanoti Sport, Hess, GoFar tisk, Prva Liga, Bimas, Zdravstveni center Aristotel, Deržič - Drezga Dobova, Mediteran Produkt, KOP, Zidarstvo in fasaderstvo Saramati, Borzen in GEN energija.

Z večletnim delom in vašo podporo smo dosegli cilj, da je knjiga izšla. Hvala vam.

Upravni odbor NK Brežice 1919
Iztok Kapušin, avtor knjige

(eP)

nogomet
nogometni klub brežice
brežice

Pridružite se nam