Skip to main content
V Posavju 5.9° C Torek, 23. 2024
01.07.2021
07:31
Roglič, Dirka po Franciji
Foto: ePosavje.com
Slovenski kolesarji na Dirki po Franciji nastopajo na prvem kronometru na dirki, 5. etapa je od Changéja do Lavala in Ravninski kronometer je prvi od dveh na tritedenski dirki.

* IZ MINUTE V MINUTO *

Dirka po Franciji skozi posavske oči 

Prvi kronometer od dveh na letošnji Dirki po Franciji bo ravninskega profila, v 27 kilometrih bodo namreč kolesarji prevozili vsega 304 višinske metre, časomerilci pa bodo na 8,5 km in 17 kilometru etape.

(12:12) Ceste zaprte že od 4. ure zjutraj

Okoliške ceste so zaprte že od 4. ure zjutraj, parkirišča za avtomobile in avtodome v kraju Louverne so polna. Ob progi kronometra so navijači, opremljeni s stoli, prigrizki in pijač. Obiskovalcem pomagajo prijazni usmerjevalci prometa, vse je dobro organizirano. 

(12:59) Prijeten dan za kolesarjenje

Kolesarje bo na kronometru pričakalo oblačno vreme in nič kaj poletne temperature, kot jih imamo v Sloveniji. Številni navijači čakajo na kolesarje v dolgih rokavih in dolgih hlačah, nekateri celo v jesenskih jaknah. Oh, kako osvežujoče!

(13:47) Najbolj iskan sponzorski artikel? Salama!

Če so na včerajšnji etapi poostreno kontrolirali potrdila o testiranju ali cepljenju, danes na vstopni točki brez posebnih pregledov. Vse kaže, da je to protokol le za vstop v ciljni prostor. V spremljevalnem programu dirke je že več let najbolj zanimivo na stojnicah sponzorjev dirke. Letos je eden najbolj iskalnih sponzorskih artiklov povsem posavski - salame!

(14:47) Nad traso kronometra deževni oblaki

Navijači najboljše kolesarje spremljajo tudi z balkonov, ob trasi imajo pripravljenih več transparentov, nad traso pa so se začeli zbirati dežni oblaki. Kolesarsko popoldne bo zelo zanimivo, naši kolesarji bodo začeli z nastopi v naslednjih minutah.

(15:59) V Franciji je živahno

Dežne kaplje so se vsaj zaenkrat posušile, mimo je pripeljalo nekaj znanih kolesarskih imen, med njimi naš Luka Mezgec, pa Slovak Peter Sagan in Poljak Rafal Majka, ki smo ga lahko pred slabimi tremi tedni videli tudi na posavskih cestah.

(17:56) Tadej Pogačar zmagovalec prvega kronometra letošnjega Toura

Lanski zmagovalec Dirke po Franciji je v prvem od dveh kronometrov na letošnji dirki upravičil vlogo favorita. Tadej Pogačar je bil za 19 sekund hitrejši od Švicarja Künga in 27 sekund od Danca Vingegaarda, člana Jumbo Visme. Tri sekunde za njim je končal še en kolesar rumeno-črnih Van Aert,  kapetan ekipe Primož Roglič, od padca v tretji etapi "podrajsan" Zasav'c, je s 44 sekundami zaostanka za Pogačarjem etapo končal na 7. mestu.

Nosilec rumene majice Van der Poel je končal na 7. mestu in ima pred Pogijem še 8 sekund prednosti, Roglič je po peti od 21 etap na 10. mestu z minuto in 48 sekundami zaostanka.

Pogačar: "Bil je zelo dober dan"

"Bil je zelo dober dan, nisem naredil nobene napake. Na srečo sem imel dobre razmere, tudi temperatura je bila zame ugodna. Na prejšnjih kronometrih sem prehitro začel, tokrat sem ujel dober ritem in dobro nadaljeval. Cilj je bil ne izgubiti preveč časa, zdaj pa sem še pridobil. Super zadovoljen sem," je v prvi izjavi po zmagi dejal Pogačar.

Roglič: "Dokler sem tu, je upanje"

"Že za to, da sem tu, sem zelo hvaležen. Poskušal sem dati vse od sebe. Dokler sem tu, je upanje. Prišli bodo tudi boljši časi. Zadovoljen sem. Če bi se še bolje počutil in če bi lahko pritiskal več vatov, bi meril še višje," pa je za TV Slovenija povedal Roglič.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

kolesarstvo

Pridružite se nam

Poglejte tudi