Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
19.04.2019
14:42
Foto: Jeličič
Prvenstvo Slovenije v motokrosu se je pričelo s prvo dirko prvenstva na stezi Prilipe v organizaciji AMD Brežice, sledi pa mu na velikonočno nedeljo druga dirka v Stranski vasi pri Semiču.

Na Prilipah je po zmagi na dirki SP v Trentinu blestel Gajser pred Gerčarjem in Irtom, v Semiču pa bomo spremljali boj mlade zvezde slovenskega motokrosa Jana Pancarja (Delta- Yamaha team) in izzivalca Luke Milca (Gerčar-62-Husquarna team) za prestiž najhitrejšega dirkača razreda MX2 na sloviti belokranjski stezi.

Manjkal ne bo niti mladi veteran Sašo Kragelj, stari prvak Borut Koščak, v razredu MX-85 pa bomo v akciji videli tudi prvaka in evropskega izivalca Jako Pekljaja (Gerčar-62-Husquarna team). Na Prilipah je klub organizatorja dirke AMD Brežice predstavljal Klemen Gerčar, v Semiču pa bo AMD Kolpa MXS zastopal Marko Špehar. V veterani nad 50 se obeta boj za zmago med legendo motokrosa Alojzijem Fortuno ter Igorjem Pancarjem, sicer Janovim očetom. Belokranjsci si obetajo kako na dobro uvrstitev še tekmovalca domačega društva Bojana Goriška (AMD Kolpa MXS).

Prva dirka je potekala v sodelovanju z hrvaško moto zvezo (enkrat letno hrvaški motokrosisti uradno gostujejo pri nas, drugič pa naši na Hrvaškem). Dirka v Semiču pa bo kot oblika maloobmejnega sodelovanja hkrati lahko tudi trening hrvaškim voznikom, ki imajo le dan kasneje na velikonočni ponedeljek svojo tradicionalno dirko na odprtem DP v Savskem Marofu, kjer pogosto gostujejo tudi slovenski vozniki.

Motokros sodi že desetletja med najpopularnejše moto športe v Sloveniji, ki je dodaten razmah, priznanje in odzivnost doživel ob zmagah naših najboljših na članskem evropskem (Sašo Kragelj leta 2006) in svetovnem prvenstvu (Klemen Gerčar MX3 leta 2012 in Tim Gajser MX2 leta 2015 ter MxGP leta 2016). Vrhunski vozniki tako kombinirajo nastope na SP z rednimi (ali občasnimi, trening) nastopi na dirkah prvenstva Slovenije.

Gajser do zmage na Prilipah

AMD Brežice je na motokros progi v Prilipah minulo nedeljo, izvedlo prvo letošnjo dirko za slovensko in hrvaško prvenstvo, na kateri je nastopilo 110 voznikov in tri voznice. Dan prej bi moralo biti na tej progi tudi pokalno prvenstvo, ki pa ga je vodstvo odpovedalo zaradi razmočene proge.

Največ pozornosti je veljalo dirki v razredu MX open, kjer je prvi favorit Tim Gajser upravičil vlogo velikega favorita in brez težav premagal vse tekmece. Še najbližje mu je bil Klemen Gerčar, tretji pa je bil Peter Irt.

V razredu MX2 je bil zelo zanimiv boj med Janom Pancarjem, Lukom Milcem in Nikolo Hranićem. V obeh vožnjah je slavil Pancar, Milec je bil drugi, za voznikoma z licenco AMZS pa se je uvrstil Hranič iz Hrvaške. V razredu MX 85 sta se v obeh vožnjah za zmago borila Luka Kunič in Jaka Peklaj. Obakrat je bil boljši Kunič, tretji pa je bil Tilen Demšič.

V najšibkejši kategoriji MX 50 je nastopilo 16 voznikov. Dodaten izziv za dober rezultat je bila zanje proga, ki je nekaterim voznikom, kljub popravkom proge pred vsako njihovo vožnjo, delala manjše preglavice. Na koncu so jih vsi uspešno premagali. V obeh vožnjah je zmagal Teo Šukljan pred Luko Juričem in Alexom Novakom.

V najštevilčnejšem razredu MX 65 je nastopilo 21 voznikov. V obeh vožnjah je prepričljivo slavil hrvaški voznik Šimun Ivandić (nastopa za Gasjer GT2453 team!), drugi je bil madžarski voznik Adam Horvath, tretji pa je slovenski dirkač Miha Vrh.

Med veterani nad 40 je v obeh vožnjah zmagal Sašo Kragelj pred Borutom Koščakom in Simonom Lavrinom, med veterani nad 50 pa je prepričljivo zmagal Bogomir Gajser pred Alojzem Vogrincem in Alojzijem Fortuno. Dirka je bila zaradi prizadevnosti organizatorjev odlično izpeljana, proga pa je bila kljub neugodnim vremenskim razmeram zelo dobro pripravljena.

MXS – Motokros Semič za drugo dirko DP

Ko se na Prilipah še izpušne cevi niti dodobra niso ohladile, že so na MXS stezi v Stranski vasi pri Semiču zarohneli stroji v zaključnih pripravah za novo dirko, drugo prvenstva Slovenije. Stane Špehar, predsednik organizacijskega odbora dirke, je napovedal: "Naša steza v Beli krajini je med najlepšimi v Sloveniji, saj je speljana po terenu, ki spominja na naravni amfiteater. Je pregledna in varna, odlično smo ji pripravili, vzdrževali in tik pred dirko rabimo še le nekaj drobnih popravkov. Mnogi ljubiteljski in resni dirkači, ki so prišli k nam na treninge, so bili dosedaj zelo zadovoljni, kar nam je vedno v ponos," pravi oče dirkača Marka, ki bo skupaj z ostalimi domačimi dirkači delež podpore navijačev, a to bo veljalo tudi za vse najboljše.

Prav v Beli krajini je Tim Gajser imel svoje najbolj zagrizene navijače že od rane mladosti, ki so ga v boju za svetovni vrh MX2 in MXGP spremljali tudi na mnogih dirkah po Evropi. Manjkal ne bo niti Stane Pečjak, veteranski prvak in večji ljubitelj, ki slovi tudi kot strokovnjak za buldožer in pripravo prog. "Proga je sedaj še boljša, hitra in atraktivna. Ker je odlično pripravljena pa je za stare in mlade dirkače tudi varna in jim predstavlja nov izziv, a tudi možnost za razvoj lastne spretnosti. Vsem želim odličen nastop pa progi AMD Kolpa MXS," je pozdravil in povabil veteran in neuničljivi ljubitelj MX dirk Pečjak.

Dirka za prvenstvo Slovenije bo na stezi v Stranski vasi potekala v nedeljo 21.aprila. Uradni treningi bodo potekali od 8.20 – 10.15, prva dirka (veterani) se bo pričela ob 10.50, sledili ji bodo dirke po razredih MX-65, MX-50, Mx-85, MX-125 ter nato vrhunec - najmočnejša dirka MX-open in MX2 (skupaj) s štartom ob 13.30. Po opoldanski pavzi pa se bo zvrstila še druga runda dirk v šestih razredih in zaključila s proglasitvijo ob 17.30h.

Najbolj zagrizeni dirkači in ekipe se bodo nato preselili na Hrvško, kjer jih v Savskem Marofu čaka še ena praznična dirka. Je že tako: športniki, dirkači in ljubitelji imamo praznike zato, da se lahko ukvarjamo s svojim športom, hobijem in da izkažemo navdušenje nad najboljšimi v naši panogi športa!

Veljko Jukič
Foto: Željko Jeličič in VJ

brežice
motokros
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja