Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
10.06.2021
22:56
Tadej Pogačar
Foto: arhiv ePosavje
Drugo etapo Dirke po Sloveniji s startom v Žalcu in ciljem v Celju je dobil Tadej Pogačar (UAE). Prvo ime letošnje dirke se bo tako v Posavje pripeljal v zeleni majici vodilnega kolesarja.

Pogačar zmagal v Celju in oblekel zeleno majico vodilnega

CELJE Na drugi etapi so v ospredje pričakovano stopili kolesarji, ki ciljajo na visoke uvrstitve v skupnem seštevku. Prav tako pričakovano se je etapa razpletla na vzponih na Svetino in Celjsko kočo ter nato na zaključnem vzponu na Celjski grad. Napad deveterice kolesarjev je bil že pred tem nevtraliziran po zaslugi močnega tempa ekipe UAE Team Emirates.
 
Tadej Pogačar je izvedel odločilen napad na vzponu na Svetino, ko je kolesarje lovila tudi nevihta. Napadel je ob pomoči svoji sotekmovalcev Ulissija in Majke, nato pa se znašel v ospredju sam in si do vrha priboril minuto prednosti. Sledil je dolg spust, na zaključnih dveh kilometrih pa je samo še potrdil veličastno zmago.

V ozadju je sprva kazalo na popoln uspeh ekipe iz Združenih arabskih emiratov, a se je Matej Mohorič odlično vrnil nazaj v boj in dobil šprint majhen skupinice, za njim sta ciljno črto z istim časom prečkala Diego Ulissi in Matteo Sobrero (Astana – Premier Tech). Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil 10., Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa 12.

Pogačar: "Danes sem se počutil odlično"

"Ta etapa je bila na sporedu že pred tremi leti, a takrat sem imel slabše noge. Danes sem se počutil odlično in poskusil sem z napadom od daleč. Na spustu s Svetine sem bil previden in nisem šel do limita. Če si sam v ospredju se je lažje spuščati. Ta etapa mi je veliko bolj všeč kot sobotna, je klasična na dirki Po Sloveniji in zato sem jo izbral za napad. Nisem pa pričakoval, da bom prišel v cilj s takšno prednostjo," je po zmagi na celjskem gradu povedal Pogačar.

Hočevar v majici najboljšega mladega kolesarja

Kristjan Hočevar (Adria Mobil Cycling) je s 15. mestom oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki.

"Cilj ekipe je bil, da klanec na Svetino začnem v ospredju. Ekipa je opravila res odlično delo in poskrbela, da smo se držali v ospredju. Na vzponu sem dal vse od sebe, ampak prvi so imeli prestavo več. Vesel sem, da sem osvojil belo majico, ki jo bom zdaj skušal pripeljati v Novo mesto in še pridobiti kakšno mesto v ganeralni razvrstitvi," je po dirki povedal Hočevar. 

Tadej Pogačar bo na posavski etapi vozil v zelenem, »njegova« pa je tudi majica najboljšega v razvrstitvi gorskih ciljev.

Dobrodošli v Posavju

Kolesarji bodo v petek ob 11. uri etapo pričeli pred vodovodnim stolpom v Brežicah, karavana bo po okrašenih brežiških ulicah nadaljevala pot proti Dobovi, Bizeljskem, Bistrici ob Sotli in Virštanju, od koder se bodo vrnili proti Kozjem, Podsredi in do Koprivnice. Od tam se bodo kolesarji prek Senovega spustili do Brestanice in ob Savi nadaljevali mimo Blance do Sevnice, kjer bo drugi leteči cilj. V krožišču v Boštanju bodo obrnili po Savi navzdol in na Impoljci zagrizli v klanec proti Studencu. 

Nato bo sledil divji spust proti Raki in naprej prek Smednika do Zameškega in Kostanjevice na Krki, hop čez prvi most na otok in hop čez drugega mimo osnovne šole do Podbočja, kjer se bodo v trgu zavrteli nazaj proti reki Krki mimo Broda ter Križaja jih bo čakala ravnina vse do Krškega, kjer bodo na "starem" mostu zavili prek Save do podmornice, levo za Sotelsko in v Brestanici se bodo odpravili proti Stolovniku, desno za Anže, sledilo bo 10 minut resnice in vzpon na Bučerco, kjer jih bo v S ovinku pričakala množica navijačev. Še dober kilometer in na Grmadi jih bo čakal gorski cilj, pa spust v vas Sremič, mimo vinogradov po Sremiški do krožišča na Zdolski cesti v Krškem.

Levo mimo ribnika v Resi skok na Zdole, pa vratolomen spust do Zgornje Pohance, po ravnini do Spodnje Pohance, v krožišču desno proti Dolenji vasi in potem le še glavo med kolena ter več ali manj samo še ravnina do cilja na Trgu Matije Gubca v Krškem.

Ob srečanju vozil s prednostjo upoštevajte pravilo:

Vozniki, če opazite policijsko vozilo, ki uporablja rdečo in modro svetilko ter zvočne znake, morate ustaviti svoje vozilo in se umakniti z vozišča, razen če vam policist ne odredi drugače. Vozniki smete z vožnjo nadaljevati šele, ko odpeljejo mimo vsa vozila v koloni, vključno z vozilom, ki uporablja rdečo in modro svetilko, in vozilo organizatorja z napisom Konec kolesarske dirke. Šele takrat lahko vozniki nadaljujete z vožnjo.

Pešci, enako velja tudi za vas. Ob srečanju s policijskim vozilom, ki uporablja rdečo in modro svetilko ter zvočne znake, se morate umakniti z vozišča. S hojo lahko nadaljujete, ko mimo odpeljejo vsa vozila v koloni, vključno z vozilom, ki uporablja rdečo in modro svetilko, in vozilo organizatorja z napisom Konec kolesarske dirke.

Vir: Policija

(eP)

dirka po sloveniji
krško
kolesarstvo
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja