Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
25.08.2022
10:18
Stanko Verstovšek
Foto: ePosavje.com
V oddaji Posavski tednik smo se pogovarjali s posavskim ultrakolesarjem Stankom Verstovškom, lastnikom 11 rekordov v Guinnesovi knjigi rekordov. V 24 urah je prekolesaril 914 kilometrov in dva metra.

Ultrakolesar Stanko Verstovšek

KRŠKO Stanko Verstovšek je lastnik 11 slovenskih rekordov, zapisanih v Guinessovi knjigi rekordov. V zadnji izdaji knjige je objavljeni 8 njegovih rekordov, med drugim je s kolesom najhitreje naredil razdaljo 100 kilometrov, prevozil jih je v 2 urah, 21 minutah in 49 sekundah. Naš tokratni sogovornik je sicer lastnik še enega bolj zanimivega rekorda, v 24 urah je na kolesu namreč prevozil 914,02 kilometrov.

Oddaja Posavski tednik je na ePosavje TV na sporedu vsak torek ob 20. uri.

Naš TV program lahko spremljate pri vseh telekomunikacijskih operaterjih, ki so prisotni v našem okolju:

  • Telemach - programsko mesto 735
  • T2 - programsko mesto 311
  • Telekom - 676 ·
  • A1 - Kombo in starejši paketi – prog. mesto 359 / xplore TV platforma: programsko mesto 327
  • Omrežje d.o.o. – programsko mesto 145

Posavske ceste in kolesarjenje

Naš sogovornik pravi, da imamo v naših koncih super ceste. "Če primerjam s Primorsko, kjer sem bil dve leti, se dol veliko hitreje nasitiš ceste. Da prideš ven iz mesta, imaš par cest, ki jih potem drgneš gor dol, gor dol, skoraj do nezavesti. Tu pri nas pa imamo vse. Imamo ravnine, imamo Krško polje do Novega mesta, imamo lepe hribe, Lisco, Bohor. Mislim, da so tu super ceste. Tudi prometa je manj, tu ni tako naseljeno kot pa so večja mesta," o pogojih za kolesarjenje pravi ultramaratonski kolesar Verstovšek.

Rekordi in ravne ceste

Pri izbiri cest za treninge je pomemben cilj, pravi. "Odvisno od priprave za tekmo ali za rekord. Rekordi se praviloma postavljajo po ravninah in se trenira čimveč po ravnem. Če gledamo tu pri nas, Krško, Kostanjevica na Krki, Šentjernej - tu imaš super ravnine in lahko veliko večino treningov opravim tu. Ko pa sem se pripravljal za ultra dirko, kot je bila Dirka okrog Italije, je bilo ogromno tudi hribov in temu je bilo potrebno prilagoditi tudi treninge ter trenirati na klance."

Kaj pa načrti?

Verstovška v letošnjem letu čaka še nastop na dirki Istra300. "S trenerja sva se odločila, da nastopiva na dirki Istra300. To je približno 9 do 10-urna dirka, kjer že ime pove vse. 300 kilometrov po Istri. In mislim, da je to bolj ali manj to za letos. Za drugo leto pa bom rekel, da imam dolg do svetovnega rekorda v 24-urah na stezi na odprtem.

Naslednje leto: 24-urni rekord na stezi in RAAM

Posavski kolesar je ta rekord sicer dvakrat že poskusil postaviti, a mu ni uspelo. "Enkrat sem padel in se poškodoval, drugič pa se mi je po določenem času vnela mišica in ni šlo do konca. Sicer sem postavil več krajših svetovnih rekordov, tistih 24 ur pa ostaja moj dolg. To je načrt za prihodnje leto... Pa RAAM (Dirka okoli Amerike, op. p.)," še dodaja.

sevnica
kolesarstvo
kolo

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja