Skip to main content
V Posavju 7.2° C Sreda, 24. 2024
24.04.2020
09:07
Športna zveza ADA
Foto: Športna zveza ADA
Športna zveza ADA je svojo luč življenja prižgala v mesecu februarju 2020 s sedežem v Pišecah, zdaj je tudi uradno zaživela.

Športna zveza ADA

ADA badminton liga

BREŽICE "Zveza ima pod seboj zdaj zgolj ADA badminton ligo, v nadaljevanju pa se bo zavzemala še za druge športno-turistične zadeve. V programu za letošnje leto je bilo veliko idej o športnih turističnih aktivnostih, povezanih s turističnimi destinacijami po celotni regiji. V naši regiji predvsem izstopajo Terme Čatež, Brežice, zdravilišča Krka, Olimje, Rogaška ter grad Podsreda. Žal zaradi trenutne situacije skoraj vse stvari stojijo, zato težko napovedujemo, kako bo to potekalo po krizi," pravijo sodelujoči v zvezi.

Prvo leto 50 udeležencev, lani več kot 250 športnikov

Sedem let je liga delovala na način, da je imela vsaka država svoja pravila, zdaj je to postalo enotno. Začetek ADA badminton lige sega v leto 2013, ko so v Brežicah organizirali prvi mednarodni badminton turnir z imenom "Turnir bratstva in enotnosti". Na prvem turnirju je sodelovalo okoli 50 igralcev iz Slovenije, Hrvaške in predstavnik Srbije. Turnir je z leti pridobival na veljavi in lansko sezono je na njem nastopilo že več kot 250 igralcev iz šestih držav.

Izpeljali sedem turnirjev v štirih državah

"Ker je bil sistem turnirjev že na začetku jasen oz. je bila vizija organizatorjev jasna, smo stremeli k temu, da igramo ligo na področju bivše države v vsaki državi po en turnir, v državah, ki imajo večje število igralcev, pa po dva ali celo tri. Tako smo prišli na sistem sedmih turnirjev (Beograd, Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Varaždin, Opatija in Brežice). Ker nam številka prijavljenih nenehno raste in turnirji potekajo zgolj v enem dnevu, smo morali v letošnji sezoni omejiti prijave, saj drugače ne bi mogli izpeljati turnirja v enem dnevu. Sam turnir je sestavljen in zamišljen kot vikend paket športno-družabnega srečanja. Petki so namenjeni seminarjem in sestankom. Sobota je dopoldan rezervirana za igranje, medtem ko imamo po turnirju v vsakem kraju tudi svečano druženje med igralci in lokalnimi športnimi delavci. Nedelja je namenjena za skupinske oglede znamenitosti krajev in klepete ob kavi," šdodajajo

Turnirja v Zagrebu ne bo

Trenutna kriza je prepovedala druženje oz. turnir v Zagrebu, kar pomeni za njihovo zvezo kar manjši primanjkljaj sredstev za nemoteno delovanje zveze. Letošnji finalni turnir lige morali po načrtu izpeljati konec meseca maja v Brežicah. Vse kaže, da bo finalna prireditev ADA lige v soboto, 11. julija 2020, v Brežicah. Naslednjo sezono, za katero upajo, da bo potekala nemoteno, imajo v planu organizirati turnir v srcu Dalmacije, v Splitu, kar bi za njih pomenilo veliko promocijo, tako za zvezo kot tudi za sam badminton.

Želijo organizirati športne sejme

Športna zveza ADA ima v svojem programu poleg lige še kopico drugih športno-turističnih idej za zbliževanje krajev, ljudi. Želja zveze je organizirati športne sejme oz. različna druženja za predstavitev tako športa kot tudi krajev. "Po našem mnenju sta šport in kultura lahko eden od pomembnih dejavnikov za turistično prepoznavanje naših krajev. Letošnji ADA tour je žal zaradi koronakrize malce prestavljen, a vseeno mislimo, da bomo po končani krizi naprej delovali po planu, ki smo si ga zastavili," še dodajajo v Športni zvezi ADA.

(Športna liga ADA, eP)

brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja