Skip to main content
V Posavju 5.5° C Četrtek, 25. 2024
19.04.2021
08:55
Zupi in Poglavc okoli Slovenije
Foto: Andrej Matič / arhiv ePosavje
Dami Zupi in Alojz Poglavc se bosta v torek, 27. aprila, znova odpravila na dobrodelno kolesarjanje okoli Slovenije. V petih dneh bosta v prav toliko etapah odpeljala več kot 1200 kilometrov.

Dobrodelno okoli Slovenije

KRŠKO Dami Zupi in Alojz Poglavc se bosta 27. aprila odpravila na petdnevno kolesarjenje okoli Slovenije. Na traso nekoč Dirke okoli Slovenije so vabljeni tudi ostali kolesarji, zbrana sredstva bodo šla v dobrodelne namene - za nakup koles mladim, ki si jih ne morejo privoščiti.

Vsak dan v povprečju med 250 in 300 kilometrov

V pogovoru nam je Dami Zupi povedal, da gre za največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko bodo s cestnimi kolesi odvozili traso okoli Slovenije v razdalji nekaj več kot 1225 kilometrov. "To je samostojna vožnja mene in Alojza Poglavc in na kateri se nam lahko kolesarji pridružijo na celotni trasi. Tako kot je nedeljska kolesarska runda, se nama lahko kolesarji na celotni trasi pridružijo."

Lani v enem šusu, letos v petih etapah

Točno lokacijo, kjer bosta kolesarja, si boste lahko v vsakem trenutku z GPS sledilnikom pogledali na njuni spletni strani www.dos.si. "Najina vožnja okoli Slovenije bo letos potekala, z razliko od lanskega leta, v etapah. Lani sva to traso odpeljala v enem šusu, v 54 urah. Letos sva se odločila, da bova traso odpeljala v petih etapah, vsak dan v povprečju 250 do 300 kilometrov. Že zaradi tega, da se nam lahko pridruži kakšen kolesar več, ki nima rad vožnje ponoči," dodaja Zupi.

Letos bodo sredstva namenili za nakup koles

"Najin dogodek je tako kot lansko leto, ko smo ga organizirali prvič, humanitaren. Letos smo prejemnika naših zbranih sredstev izbrali vseslovensko. Lansko leto smo zbirali sredstva za socialno ogroženo družino iz novomeškega področja, letos pa smo pod taktirko Slovenske Karitas v dogovoru, da zbiramo za nakup koles za otroke," je dodal naš sogovornik.

"Nepojmljivo je, da starši otrokom ne morejo kupiti koles"

"Enostavno v času, v katerem živimo, je nepojmljivo, da starši otrokom ne morejo kupiti koles, ko pa je tako zelo pomembno biti zunaj, na svežem zraku in se ukvarjati s katerimkoli športom, v našem primeru kolesarstvo," še pove Zupi.

Pet dni, pet etap

TOREK, 27. april 2021 Zupi in Poglavc bosta kolesarjenje v torek, 27. aprila, začela v Novem mestu in prek Vahte, mimo Metlike, Starega trga ob Kolpi, Kočevja, Ribnice, Postojne, Pivke in Ilirske Bistrice pot nadaljevala s Črnega Kala do Dragonje, Sečovlj in Lucije.

SREDA, 28. april 2021 Naslednji dan bosta odpeljala približno 303 kilometre dolgo etapo od Portoroža prek Kopra, Dekanov, Kozine, Divače in Sežane mimo Mirna, Ajdovščine na Predmejo, od tam pa na Godovič, v Idrijo, Cerkno, do Kobarida, Bovca in dan zaključila v Soči.

ČETRTEK, 29. april 2021 V tretjem dnevu bosta iz Soče prek Trente skočila na Vršič, se spustila do Kranjske Gore in Jesenic, mimo Kamnika prek Črnivca do Mozirja, ter mimo Raven na Koroškem in Prevalj kolesarjenje zaključila v Poljane.

PETEK, 30. april 2021 Četrto etapo bosta mimo Dravograda ob Dravi nadaljevala do Maribora, mimo Šentilja v Slovenskih Goricah in Radencev nadaljevala do Cankove, Svetega Jurija in Moravskih Toplic, skoraj 190 kilometrov dolgo etapo bosta zaključila v Dobrovniku na severovzhodu države.

SOBOTA, 1. maj 2021 Iz glave slovenske kokoške bosta mimo Turnišča, Ormoža, Ptuja, Rogatca in Šentjurja ter Lesičnega nadaljevala do Posavja. Zupi je na to traso še posebej povabil posavske kolesarske kolege. Od Podsrede bodo mimo Brestanice, Krškega in Brežic pot nadaljevali v Cerklje ob Krki, Kostanjevico na Krki do Šentjerneja in Rateža ter dobrodelno kolesarjenje zaključili nazaj v Novem mestu.

Zupi je lani naredil 28.500 kilometrov

Naš sogovornik je v lanskem letu naredil več kot 28.500 kilometrov. Priprave na tako zahtevno kolesarjenje zahtevajo tudi kar nekaj kilometrov v kolenih in na kolesarskem sedežu. Zupi pravi, da se jima lahko kolesarji na tej vožnji pridružijo, da z njima odpeljajo en del etape, eno uro ali pa zgolj nekaj kilometorv. "Ali da odpeljajo celotno etapo, najbolj telesno pripravljeni pa celotno traso. Bomo pa imeli na spletni strani tudi virtualno vožnjo in boste lahko z nama kolesarili tudi prek spleta," še dodaja Zupi.

"Slovenska kolesarska pravljica"

Zupi je pokomentiral tudi eksplozijo slovenskega kolesarstva, ki jo po zaslugi Rogliča in Pogačarja lahko spremljamo na televizijskih zaslovnih. "To je slovenska kolesarska pravljica. Prekrasno je spremljati to in biti del tega. Da imamo dva kolesarja v svetovnem vrhu, so mokre sanje marsikatere generacije. Vprašanje, če bomo to še kdaj doživeli. Zdaj res ni trenutek za delitev, ali si za Rogliča in Pogačarja. Zdaj je treba uživati v vsem, kar nam prikazujeta."

(eP)

krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi