Skip to main content
V Posavju 16.9° C Četrtek, 28. maj 2020
14.10.2019
08:10
Grafika: Ansat TV
V tretjem septembrskem pregledu dogajanj po posavskih občinah smo pogledali v občino Brežice. Kaj vse se je tam dogajalo v devetem mesecu letošnjega leta?

Iz naših občin - Brežice, september 2019

Tako v brežiški kot v krški občini so v preteklih letih uspešno vlagali v cestno infrastrukturo, med prednostnimi naložbami za obe občini pa vsekakor sodi povezovalna cesta med Krškim in Brežicami oziroma tako imenovana Vrbinska cesta. Na kateri točki je trenutno projekt?

Pokrajine, pokrajine

Po osnutku predloga za bodočo pokrajinsko razdelitev države, bi bila Slovenija razdeljena na 11 pokrajin, vseh šest posavskih občin bi bilo del Dolenjske pokrajine. zato so se posavski župani in poslanci sestali na seji Sveta regije Posavje, saj se s predlogom ne strinjajo in zahtevajo, da se dosedanja statistična razvojna regija Posavje oblikuje kot ena izmed pokrajin v novem predlogu o ustanovitvah pokrajin.

Financiranje občin

Ministrstvo za javno upravo je na predlog občinskih združenj pripravilo spremembe in dopolnitve zakona o financiranju občin, ki predvideva formule za izračun primerne porabe in s tem višine povprečnine tako, da bo več sredstev namenjenih za plače javnih uslužbencev in manj za infrastrukturo. Na predlog zakona so se odzvali tudi posavski poslanci, združeni v Svetu regije Posavje.

Obnova nogometnega stadiona v Brežicah

Občina Brežice že nekaj let postopoma obnavlja brežiški nogometni stadion. Do zdaj je bil prenovljen celoten kompleks, vključno s travnatim nogometnim igriščem, kmalu sledi ureditev razsvetljave glavnega igrišča.

Bržkolo

V Brežicah so v sklopu Evropskega tedna mobilnosti tudi uradno namenu predali sistem izposoje koles Bržkolo, ki omogoča brezplačno izposojo koles na šestih izposojevalnicah v mestu.

Sopotniki

V občini Brežice so lani začeli izvajati storitev brezplačnih prevozov za starejše, predvsem z namenom zagotavljanja višje kakovosti življenja. Storitev izvajajo v Zavodu Sopotniki v sodelovanju z občino in Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. V teh mesecih pa zaradi vse večjega povpraševanja po prevozih k sodelovanju vabijo nove prostovoljce, ki bi pomagali krepiti medčloveško sodelovanje in siriti solidarnost do starejših, ki so ostali sami ali nimajo mobilnih zmožnosti.

Ansat TV

brežice
video
ansat tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja