Skip to main content
V Posavju 18.9° C Četrtek, 13. avgust 2020
02.01.2020
13:33
Grafika: Ansat TV
Ob koncu leta se bomo ozrli nazaj in se spomnili najpomembnejših dogodkov, ki so se iz meseca v mesec zvrstili v Posavju.

Novoletni Posavski tednik 390

Od januarja do aprila

Januarja so v Krškem na območju nekdanje proizvodnje podjetja Vipap porušili objekt nekdanje belilnice, saj bo na tem območju v prihodnje urejen regijski poligon za usposabljanje gasilcev. Februarja je stekel promet po novem krškem mostu. Ministrica za infrastrukturo, župan Občine Krško in direktor Direkcije za infrastrukturo so namreč namenu predali nov odsek krške obvoznice. V Dobovi so se marca z mednarodnim pustnim karnevalom zaključila pustna rajanja v državi.

Od aprila do junija

Minister za obrambo Karl Erjavec in župan Občine Brežice Ivan Molan sta aprila na Gradu Brežice podpisala dodatek št. 2 k Dogovoru o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Dodatek prinaša 400 tisoč evrov v letu 2019 in prav toliko v letu 2020. Sredstva bodo namenjena sofinanciranju investicij v lokalno infrastrukturo in za sofinanciranje nabave novih gasilskih vozil. V Sevnici so obeležili 150. obletnico slovenskega tabora. Sevniški tabor se je 2. maja 1869 vpisal med najpomembnejše slovenske tabore, tako po številu udeležencev kot tudi po zrelosti zahtev. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Borut Pahor.

Od junija do avgusta

Občina Krško junija praznuje občinski praznik, ki so ga tudi v letošnjem letu obeležili z osrednjo slovesnostjo – Slavnostno akademijo, na kateri so s podelitvijo priznanj in znakov počastili zaslužne občane. Kostanjeviška Galerija Božidar Jakac je bila v juliju prizorišče Forme vive, kjer so ustvarjali trije kiparji, in sicer iz Bolgarije, Peruja in Slovenije. Mednarodni simpozij kiparjev so s slovesnim odprtjem novih kipov sklenili konec julija.  V Društvu Sonček Posavje so v sklopu svojih poletnih aktivnosti izvedli zdravstveno-terapevtsko samostojno kolonijo za mlajše člane. Na turistični kmetiji Zevnik v Brežicah je bil poudarek predvsem na hipoterapiji oz. terapiji s konji, v sklopu kolonije pa je vključeno tudi plavanje v bližnjih termah.

Od avgusta do oktobra

Kakšna je dodana vrednost na vinogradniških kmetijah z razvojem celovitega produkta vinskega turizma, kakšne spodbude lahko pričakujejo vinarji in vinogradniki v naslednji finančni perspektivi ter s kakšnimi izzivi se srečujejo posavski vinarji? To so bila vprašanja in teme, o katerih so govorili udeleženci okrogle mize na temo vinskega turizma, ki jo je v sklopu Okusov Posavja gostila Vinska klet Žaren. V Splošni bolnišnici Brežice so septembra namenu predali novo CT napravo in laboratorijsko opremo.

Od oktobra do decembra

28. oktober je praznik Občine Brežice, ki ga vsako leto obeležijo s slavnostno sejo, na kateri se s priznanji in nagradami poklonijo zaslužnim občanom. Občina Sevnica v novembru praznuje svoj občinski praznik, ob čemer potekajo številne prireditve in dogodki. Osrednji je slavnostna seja, na kateri tradicionalno podelijo priznanja. Decembra je stekel promet po delu obvoznice mimo Žadovinka, s čimer so uradno predali namenu novo obvoznico skozi Krško. Slavnostna govornica na dogodku je bila podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je spregovorila o pomembnosti nove obvozne ceste mimo Žadovinka, ki je sestavni del obvoznice Krško.

(eP)

posavski tednik
video
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja