Skip to main content
V Posavju 12.2° C Sobota, 26. september 2020
14.04.2020
12:13
Grafika: Ansat TV
V drugi aprilski oddaji Posavski tednik pogovor s sevniškim županom, agrarnim ekonomistom, direktorjem Galerije Božidar Jakac in o oroševanju sadovnjakov kot rešitvi pred pozebo.

Posavski tednik 405, 14. april 2020

Vlada je na ponedeljkovi seji sprejela podlage za pripravo smernic za drugi paket ukrepov za blaženje posledic epidemije za državljane in gospodarstvo ter z odlokom določila ukrepe na mejnih prehodih ob vstopu v Republiko Slovenijo.

Pogovor s sevniškim županom

Pogovarjali smo se s sevniškim županom Srečkom Ocvirkom in ga povprašali, kako teče življenje v občini. Kot je povedal, poleg vseh predpisanih, izvajajo še nekatere dodatne ukrepe za zajezitev epidemije.

Življenje v domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca

Epidemija koronavirusa kroji tudi življenje v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca. Obiski svojcev so – kot tudi v drugih domovih – prepovedani, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen, pojasnjuje direktorica. Še vedno se trudijo, da aktivnosti potekajo ves čas, čeprav so druženje omejili na manjše skupine. Več o življenju v vseh treh enotah doma v oddaji Posavski tednik.

Oroševanje sadovnjakov kot rešitev pred pozebo

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec si je prejšnji teden ogledala primer oroševanja sadovnjaka Evrosada v Krškem z namenom preventive pred pozebo. Zadnje dni je v Sloveniji mraz ponekod prizadel sadjarje, ki bodo ob delni ali celo ves pridelek. Zato je za večjo zaščito pred vremenskimi vplivi nujna večja preventiva.

Kaj nove razmere prinašajo v slovensko kmetijstvo?

Kaj bo nova situacija prinesla v slovensko kmetijstvo? Pogovarjali smo se z agrarnim ekonomistom Alešem Kuharjem, ki pravi, da vse napovedi, ki jih beremo od znanih strokovnjakov iz Slovenije in tujine, kažejo na precejšen izpad družbenega produkta. Vsekakor je za pričakovati spremembe, zmagovalci teh šokov pa bodo tisti, ki so dobro pripravljeni. Države, gospodarstva, podjetja, ki imajo zelo vitalen in operativno sposoben način delovanja in ki so se zmožni hitro obrniti, še dodaja.

In kako vplivajo na delovanje kulturnih ustanov?

Epidemija novega koronavirusa ima velik vpliv tudi na delovanje kulturnih ustanov. Še pred začetkom epidemije pri nas so se vrstile odpovedi prireditev in dogodkov. Kako v teh tednih poteka delo v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac? Trenutno se osredotočajo na zadeve, ki se neposredno tičejo kulturne dediščine in zbirk.

(eP)

posavski tednik
video
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja