Skip to main content
V Posavju 17.2° C Sreda, 28. september 2022
27.04.2022
21:33
Igor Zorčič, komentar volitev
Foto: ePosavje.com
Za komentar nedeljskih volitev smo prosili zaenkrat še predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča. Brežičan se je z Janjo Slugo in Jurijem Lepom marca lani iz SMC-ja umaknil med nepovezane poslance.

Kako komentirate rezultate državnozborskih volitev? Gladka zmaga Gibanja Svoboda, parlamentarni prag je prestopilo pet strank. Leta 2018 jih je bilo devet.

Gre za gladko, prepričljivo zmago ene stranke. Na drugi strani pa bi rekel za vse preostale stranke, da so bile poraženke teh volitev. Ene iz enih razlogov, druge iz drugih. Ene zato, ker se niso uvrstile v Državni zbor, druge zato, ker niso nadaljevale, niso uspele zagotoviti kontinuitete oblasti. Gre za zelo zanimiv rezultat. Glede na zelo visoko udeležbo bi lahko rekli, da gre za referendumski rezultat. Na drugi strani rezultat kaže na to, da se je glasovalo proti tej vladi in da si ljudje želijo sprememb. Na koncu ta rezultat potrjuje, da se je glasovalo za ali proti vladi.

Ko ste omenili visoko volilno udeležbo, ta je bila skoraj 70-odstotna.

To mogoče dodatno kaže na to, da so si ljudje želeli sprememb. Nenazadnje tudi sama soočenja in volilna kampanja niso izkristalizirali kakšnih posebnih razlik na eni in drugi strani. Bolj se je šlo zato, kaj je vlada delala v redu (s stališča tistih, ki so jo branili) in kaj je delala narobe (s stališča tistih, ki so jo kritizirali).

Gibanje Svoboda bo imela v novem sklicu parlamenta 41 mandatov. Od trenutne vlade v parlamentu ostajata SDS in NSi, slednja se je uvrstila zelo solidno, z osmimi sedeži v parlamentu.

Ti dve stranki imata zagotovo zgrajeni mreži, tudi nekatere župane in mislim, da je to neka trdna podlaga, da lahko stranka z relativno veliko gotovostjo prestopi parlamentarni prag. Na drugi strani se je to pokazalo pri SD-ju. Tudi oni so ena izmed etabliranih strank, ki lahko vsakič znova računa, da bo prestopila parlamentarni prag. Medtem ko pri vseh ostalih strankah je ta podpora negotova. Nenazadnje se je to pokazalo pri strankah LMŠ in SAB. Ti dve stranki nista prestopili parlamentarnega praga, nimata mreže, tudi skozi to obdobje, kar sta bili v parlamentu, nista veliko delali na mreži in mislim, da je ta rezultat tudi posledica tega.

Stranki LMŠ in SAB nista prestopili praga štirih odstotkov in sta izpadli iz parlamenta. Volivci so stavili na Roberta Goloba in takorekoč posrkali glasove omenjenih dveh strank.

Dejansko se je kampanja vrtela okoli vprašanja, kdo podpira to vlado in kdo ne. Med kampanjo ni prišlo do izpostavljanja razlik med levimi, levosredinskimi strankami. Za povprečnega volilca so predstavljali glavni cilj - nadomestiti aktualno vlado. In ko je to vprašanje glavno vprašanje volilne kampanje, potem se volilec odloča, za tistega, za katerega ocenjuje, da bo najbolj uspešen. Za povprečnega volilca med temi strankami razlik ni bilo in so se volilci odločali za tistega, ki bo najbolj uspešen. Mislim, da je to primerljivo z nogometno ligo. Imamo dva favorita, ki pristaneta na derbiju, vsi ostali pa se v senci dogajanja borijo celo za obstanek v ligi. 

Socialni demokrati so dobili sedem mandatov, Levica pet – obe stranki manj kot pred štirimi leti in manj od pričakovanj.

Tudi to je posledica tega, da Levica ni nastopala s svojim sicer posebnim in zelo jasnim programom, ampak predvsem v sklopu koalcije KUL, ki je imela skupni cilj, zamenjati oblast. Volilec je glasoval za katerega je ocenil, da lahko parira obstoječi koaliciji. Mogoče je prevladal še en moment. Kaj se je pokazalo na teh soočenjih, tisto eno izmed zadnjih soočenj na RTV Sllovenija so stranke koalicje KUL zapustile soočenje in mislim, da je tudi to vzpodbudilo nekatere spomine iz preteklosti. Te stranke so neuspešno končale prav v tem mandatu eno vlado in mislim, da so se volilci tudi zaradi takšnih ravnanj odločili iz neke previdnosti za nekoga novega, pri katerem morda tega ne bo.

Kaj pričakujete od novega sestava parlamenta?

Novi sestav bo zagotovo soočen z velikimi in težkimi izzivi, tako na zunanjepolitičnem in notranjepolitičnem področju. Gre za številne stvari, pravzaprav na številnih družbenih področjih, ki bi morale biti opravljene - če omenim samo zdravstvo, dolgotrajno oskrbo, opremljenost vojske. Številne stvari niso bile opravljene in dostikrat z izgovorom, da koalicija ni bila enotna v zvezi z reševanjem teh vprašanj. Vse to čaka novo koalcijo, novega zmagovalca. Na drugi strani bo imel relativno močno večino v Državnem zboru, bo zelo močan. Mislim, da bo vlada zelo stabilna in se ne bo mogel izgovarjati na to, kakor so se zgovarjali številni pred njim. Dela bo več kot zadosti in mislim, da bo morala nova koalicija, ki bo sestavljena samo iz dveh, morda treh strank, hitro prijeti lopato v roke.

Vse kaže, da bo Posavje znova imelo štiri poslance. Poleg Tomaža Lisca in Matjaža Hana še Tamaro Vonta in Natašo Avšič Bogovič.

Vsem štirim iskreno čestitam za vstop v Državni zbor. V Posavju je več kot dovolj izzivov tudi za parlamentarno delo, nenazadnje smo se poslanke in poslanci vedno znova borili za posavske zadeve - najsi bodo to infrastrukturne zadeve, kakšne ceste ali pa tudi večje zadeve, kot je hidroelektrarna Mokrica in ki soupada z zelenim prehodom, z željami pa čimvečji proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov. Tu bo veliko dela. Pa da ne omenim še drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Pa tudi te kadrovske rošade, ki so se zgodile na vrhu GEN energije. Tu morajo biti Posavci zelo previdni, da ne bo prihajalo do kakšnega združevanja blokov. Kar je bila vedno ambicija nekaterih skupin v Ljubljani. Dela ne bo zmanjkalo.

Poslavljate se od funkcije predsednika Državnega zbora Republike Slovenije. Kakšnega naslednika si želite?

Želel bi si, da dobimo predsednico Državnega zbora. V svoji zgodovini še ni imel predsednice. Želim si, da bi sploh glede na rezultat volitev, znala prisluhniti opoziciji in bi se znala postaviti na stran poslovnika. Dostikrat si poslanske skupine posamezna določila poslovnika interpretirajo po svoje, tako kot jim koristi. Če želimo zavarovati to našo zelo pomembno demokratično institucijo, je pomembno, da se poslovnik bere in interpretira tako, kot je zapisano. Z namenom varovanja integritete same institucije, drugače kot si včasih želijo parlamentarne stranke zaradi nekih svojih političnih potreb.

politika
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja