Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sreda, 22. marec 2023
09.04.2021
10:18
Robert Petan, Brežice
Foto: ePosavje.com
Brežičan. Kantavtor. Multiinštrumentalist. Majstr! Robert Petan je čisto pravi "naš človk". V njegovih besedilih boste našli vse, velikokrat tudi samega sebe. Obiskali smo ga v Brežicah.

Robert Petan, kantavtor, multiinštrumentalist. Majstr!

BREŽICE Roberta Petana smo za zadnjo oddajo Posavski tednik obiskali v njegovem brežiškem studiu, kjer nam je zaupal nekaj zanimivosti. "Trenutno se ukvarjam večinoma z glasbo. Pišem za pevke, pevce, delam material, tukaj snemamo za razne festivale in podobno," o življenju v tem času pravi Brežičan.

"Ko ljudje slišijo za Brežičane, ki so dobri, je že prepozno."

"Brežice so tako polne dobrega talenta, da ko ljudje slišijo za Brežičane, ki so dobri, je že prepozno. Toliko je enih dobrih, ki zdaj samo pišejo komad ali snemajo. Ali pa imajo pa takšen glas, kot. ... Ne vem kdo. Res, res veliko talenta je tukaj in zelo rad pomagam komerkoli, se lotim projektov, ki rad muzicira in smo na približno enaki valovni dolžini. Kar se mi zdi, da smo v Brežicah tako ali tako vsi," o Brežicah, talentih in vsem ostalem dodaja Petan.

Konec maja pride plošček

Konec maja bo izdal ploščo kantavtorskih skladb, "ki so se pisale leto, dve in sem zelo navdušen. Založba Celinka me je vzela pod okrilje, imamo koncert pod okriljem Festivala Godibodi z  ogromno prav tako odličnimi glasbeniki. Dajemo ven ploščo, imeli bomo koncert, upam, da bo v živo. (...) Pride 10-12 komadov, res takšnih frišnih."

"Zmeraj je bilo tisto - jaz bom muzikant"

"Če sem se s čim ukvarjal od najmanjšega, je bila to glasba. Moje igrače so bile ponavadi male plastične kitarce. Babica mi je enkrat kupila set miniaturnih bobnov. Imel sem malo harmoniko in zmeraj je bilo tisto, jaz bom muzikant in to je edino, kar bi res rad počel."

Petan je nato šolanje nadaljeval na brežiški glasbeni šoli, "kjer so me hvala bogu obdržali 7,8 let na kitari. To mi je zelo zelo prav prišlo. Potem se je pa kar naenkrat začelo - pa tist bend, pa un bend, rokerski bend, pisanje komadov." Petan dodaja, da mu je čist v vsemu, v čemu se muzikant najde, mu je zaenkrat "zelo toplo".

Najboljša stvar, ki se ti lahko zgodi:

"Najlepše je, ko ne veš, kaj bi delal sam s seboj in greš, mencaš, nekaj je treba narediti, mencaš pol ure in potem ti uspe en takt ali pa nekaj, ko lahko začneš delat. Potem imaš dva dni totalno pečena in si rešen, delaš samo to. To je najboljša stvar, ki se ti lahko zgodi. Ostale dni pa poskušaš to doseči."

Robert Petan, kitara

Eni ljudje so narejeni za ene komade ...

... in eni komadi so narejeni za ene ljudi

"Potem pa takoj pride ha, poznam koga, ki bi to lahko odpel? Poznam koga, ki to potrebuje? Potem imaš teh odprtih projektov miljone in miljavžnte. Pa komaj čakaš, da nekdo pride in te vpraša, imaš mogoče kaj... Zdaj so Melodije morja in sonca, zdaj je v Beli krajini festival. In odgovorim, da veš, da imam. Tudi, če nimam. Veš, da imam. Preden boš prišel v Brežice, bom že posnel, saj ni važno. Da spravljaš v isto zgodbo ljudi, ki bi radi nekaj povedali in material, ki ga mora nekdo povedati. To je super in ene stvari res lepo sedejo eno z drugim. Eni ljudje so narejeni za ene komade, eni komadi so narejeni za ene ljudi. In potem poskusiš najti nekaj skupnega."

(eP)

brežice
glasbene novice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja