Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sreda, 22. marec 2023
05.11.2019
20:35
Toni Sotošek, Martinov koncert
Grafika: Ansat TV
Toni Sotošek ob 25. letnici poučevanja igranja diatonične harmonike v petek, v Šolskem centru Krško-Sevnica pripravlja veliki Martinov koncert, na katerem se mu bodo pridružili številni gostje.

V nedeljo je Sotošek gostoval v oddaji Meh za smeh na Ansat TV in ob tem je v pogovoru z voditeljem Martinom Tinetom Tinčkom nastal tudi spodnji zapis.

Toni, kaj je novega? Kako gre poučevanje?

Ja, to mi je glavni posel, ki ga počnem že 25 let in še zmeraj to rad počnem iz srca. Še vedno mi je ta posel obenem tudi hobi, tako da sem srečen, kar se tega tiče. Je pa treba biti priden, inovativen, izviren, potrpežljiv in vse, kar k temu sodi. Otroci pridejo, ne znajo igrati na harmoniko in potem jih skušaš naučiti, to je naloga mentorja.

S časom morate tudi naprej? Verjetno so kakšne novosti, tudi otroci so drugačni?

Mogoče se danes otrokom da malo manj, ker je več teh tablic, po domače rečen se zamotijo na drugačen način, kot so se nekoč. So novosti, radi imajo želje, uresničujemo razne želje. Imamo razne nastope, zmeraj je nekaj logistike, da mi ni dolgčas.

Kakšni so danes otroci?

So bolj »zakomplicirani«, kot so bili pred 20 leti ali se ni veliko spremenilo? Otroci, ki se ukvarjajo z glasbo, na splošno niso problematični. Navajeni so delovnih navad, družijo se v zdravih okoljih, glasba vedno kaže neko pravo pot in ni nobenega problema. Mislim, da je mladina, ki se ukvarja ali z glasbo, ali s športom na pravi poti. Mladina je zaposlena na pameten način, nauči se vztrajnosti, pot do uspeha je pa vsepovsod trda. Treba je veliko garati.

Torej veliko volje, volje in vaje?

Ja, trikrat V.

Veliko snemate in pišete, drži?

Ja, tudi pišem skladbe, pripravljam se na veliki dogodek, ki bo v Krškem 8. novembra. Nastale so tri nove skladbe, potekajo vaje za to. Lahko se pohvalim, da smo bili pred tremi tedni s peščico mojih učencev na zelo eminentni prireditvi ob 110. letnici AMZS-ja v Sloveniji v Ljubljani, v Unionski dvorani in to je bil za mene eden najlepših nastopov v življenju. Pred takšno eminentno publiko in da si oni zaželijo, da pride 30 harmonikarjev na avtocesti v ta prostor – to je bilo za mene nekaj najlepšega. Takšne lepe stvari potem človek doživi in pozabi na ves trud. Pozabiš na manj prijetne stvari in gre stvar naprej.

Za katere glasbenike ste napisali zadnje čase?

Za sebe sem napisal precej skladb, nekaj pišem za družino Pogladič, za družinski trio sem napisal skladbico. Tudi za Poskočne muzikante sem nekaj napisal. Skratka, vedno kaj delam in nikoli mi ni dolgčas.

Če ne delam, pa razmišljam, kaj bi lahko naredil. Precej pišem tudi besedil, na priporočilo prijatelja Francija Smrekarja sem pred mesecem in pol pristal v Društvu pisateljev slovenske narodno-zabavne glasbe. Ni mi dolgčas.

Kraljica naroda je vaš novi videospot. O čem govori? Kje ste snemali?

Za vsako skladbo, ki jo napišem, imam zgodbo. Lansko leto na dopustu se je bližala ta moja 25-letnica in sem rekel, da nekaj bi rad napisal – eno skladbo, da bi jo posvetil moji 25-letnici poučevanja, ki jo letos praznujem. In napišem eno besedilo, dam v analizo otrokom in so bili takoj navdušeni – Kraljica naroda. Kraljica naroda je frajtonarica. To sem hitro napisal in smo rekli, da bi mogoče z nekom posneli in smo v doma v hiši naredili referendum, štirje sinovi so dvignili roke za Poskočne muzikante. Potem sem poklical Martina Juharta, seveda smo dobri prijatelji, pogovorili so se in zelo z veseljem ta izziv sprejeli, naredil sem še aranžma, ki je zelo bogat – velika zasedba, dva klarineta, dve trobenti, vse krat dva in potem so to posneli, pred kratkim je nastal še videospot, ki mislim, da je zelo lep, zelo drugačen, precej inovativen. Skladbica govori o tem, kaj je pomeni biti muzikant, kakšno je poslanstvo muzikanta, kako je godec včasih šaljiv in tako naprej. V zadnjem delu se poklonim legendam Slaku in Miheliču, to kitico poje Jaka in potem v refrenu smo spet vsi skupaj, en kup učencev je bilo zraven. Še posebej sem vesel, da je uvod v ta spol posnel moj dober prijatelj Andrej Bregant, ki je to čudovito naredil in moram reči, da me je naslednji dan po izidu poklical in je rekel, da je to ena najlepših stvari, ki se mu je zgodilo in sem bil res vesel.

Kje ste snemali videospot?

Ostali smo v Posavju, sem lokalpatriot. Vse smo naredili v krogu 200 metrov, okrog te domačije je bil tudi ta hramček. Med vinogradi, v lepih krajih. Tam, kamor ta kraljica naroda tudi najbolj spada. Zelo sem vesel in zadovoljen. Vedno je, ko nekaj končaš in če je to uspešno, poplačilo za to.

Ob 25-letnici poučevanja boste pripravili tudi koncert, drži?

Tako je, 8. novembra bo ta velik dogodek v največji športni dvorani v Krškem. En koncert, Antonovega, smo letos že imeli, ampak v tem koledarskem letu praznujem in sem rekel, da bo tudi ta posvečen mojemu jubileju in tudi tu bo Kraljica naroda najbolj zvenela. To je za mene in mojo družino velik glasbeni projekt, ampak upam, da bomo ljudi zopet »pocartali«, kot smo jih do sedaj in upam, da bodo ljudje zadovoljni.

Koga ste kaj povabili?

Naslov koncert je Martinov koncert z legendarnimi gosti. V goste pridejo Fantje s Praprotna, prvič po smrti Janeza Dolenca z novim članom, ker Andrej se ne da, oni bodo vztrajali. Počaščen sem, da bodo prvič nastopili v Krškem ravno pri meni. Mlade Dolenjce vsi dobro poznate, pride odlični ansambel Jureta Zajca, Kvatropirci pride, pride Vokalna skupina Solzice iz Glasbene šole Brežice, iz Maribora pride dalmatinska klapa Friško, ne sme manjkati pevski zbor Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško. Zelo sem vesel, da bodo na koncertu sodelovali tudi učenci Osnovne šole Mihajla Rostoharja. S temi otroki je zelo luštno delati, ker so zelo prijetni. Pridejo tudi štirje harmonikarski orkestri, povabil sem tudi tri učence, ki nadaljujejo z učenjem kadra – harmonikarji Boštjana Povšeta, harmonikarji Žana Povšeta iz Radeč in harmonikarji Janeza Lekšeta iz Škocjana. Stvar bo začinila simfonični orkester Glasbene šole Krško, dirigent je Peter Gabrič. Zelo pa sem vesel, da pridejo še ene legende, Fantje z vseh vetrov. Mislim, da bo za vse sladkokusce, za vse žanre. Dogodek bosta povezovala Tanja Vidic Goršak in Klobasekov Pepi, poskrbeli bomo tudi za dostojen blagoslov mladega vina, ki ga bo opravil leskovški župnik gospod Ludvik Žagar.

(Ansat TV, eP)

video
ansat tv
meh za smeh

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja