Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
20.04.2022
13:33
Pomlad v Iconotheci Valvasoriani
Grafika: Iconotheca Valvasoriana
Iconotheca Valvasoriana je grafična zbirka sedemnajstih zvezkov velikega formata in vsebuje 7725 grafik in risb.

Pomlad v Iconotheci Valvasoriani

V njej najdemo dela znanih nemških, nizozemskih, flamskih, francoskih, angleških in italijanskih umetnikov iz 16. in 17. stoletja. Med drugimi Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha, Hansa Bola, Martina Schongauerja in Jacquesa Callota. 

Janez Vajkard Valvasor je prve grafike našel v zapuščini slikarja Jurija Bobiča v Mostah pri Komendi, nato pa je zbirko dopolnjeval z nakupi na svojih dolgoletnih potovanjih po Evropi. Grafike je razporedil po temah (mestne vedute, religiozni in mitološki motivi, krajine, zemljevidi, prizori iz posvetnega življenja ipd.), nacionalni pripadnosti avtorjev ali tehniki (lesorez, bakrorez, akvarel) in jih dal zvezati v zvezke z usnjenimi platnicami. Izvirno zbirko hranijo v zagrebški nadškofijski knjižnici Biblioteki Metropolitani.

Leta 2008 je Fundacija Janez Vajkard Valvasor pri SAZU v Ljubljani izdala njen faksimile. Vsaka grafika je znanstveno kritično obdelana in označena v slovenščini, hrvaščini in angleščini. Občina Krško je kot Valvasorjevo mesto dobila 6. izvod, ki je na ogled v Mestnem muzeju Krško.

V današnjem blogu predstavljamo 18., »biološki« zvezek, ki vsebuje 163 oštevilčenih listov akvarelnih risb cvetov, plodov in živali, značilnih za deželo Kranjsko, in predstavlja bogat vir za spoznavanje flore in favne 17. stoletja na naših tleh. Avtor risb je še neznan, vendar Tone Wraber predvideva, da je risar deloval v Valvasorjevi grafični delavnici na gradu Bogenšperk, nekateri pisci pa menijo, da jih je izdelal Valvasor sam (Wraber, 2008). Za današnji blog so odbrane rastline in živali, ki jih lahko srečamo na spomladanskem sprehodu v naravi.

Pripravila: Nina Sotelšek, Mestni muzej Krško

Literatura:

Kosovel, B. (5. 3. 2009). Iconotheca Valvasoriana tudi v NUK-u: Največji slovenski tiskarski podvig. Rtvslo.si. Pridobljeno na https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/iconotheca-valvasoriana-tudi-v-nuk-u/158376Wraber, T. (2008).

V Lojze Gostiša (ur.), Iconotheca Valvasoriana, XVIII. zvezek. Ljubljana: Fundacija Janez Vajkard Valvasor. 

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

mestni muzej krško
imate minuto

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja