Skip to main content
Četrtek, 1. junij 2023
15.03.2022
14:59
Vladka Štoviček
Foto: arhiv Mestnega muzeja Krško
Vladimiri Štoviček – Vladki je bilo že od zgodnjega otroštva blizu vzdušje v kiparskem ateljeju očeta, kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička.

Ime tedna: Vladimira Štoviček – Vladka

Akademska kiparka, medaljerka, likovna pedagoginja, mentorica

*20. marec 1934, Krško, †31. avgust 2012, Ljubljana

Vladimira Štoviček – Vladka se je po osnovni šoli vpisala v Šolo za umetno obrt v Ljubljani. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, kjer je iz kiparstva diplomirala pri prof. Franu Kršiniću. 

Kot kiparka je očetovi poti sledila z ustvarjanjem plaket, medalj, značk in grbov. Pri malih plastikah in ženskih aktih je razvila lasten izraz, t. i. poetični realizem, po katerem je postala prepoznana. V Galeriji Krško je samostojno razstavljala v letih 1970, 1977, 1985 in 2009. Njena dela so bila v obdobju 1970–2012 na ogled v številnih slovenskih krajih na več kot tridesetih samostojnih in skupinskih razstavah. V Gaju zaslužnih občank in občanov v krškem mestnem parku stojita njena doprsna kipa – podobi očeta Vladimirja Štovička in Jurija Dalmatina. V neposredni bližini, v niši kapelice ob kapucinskem samostanu, stoji celopostavni kip Janeza Evangelista, zavetnika mesta. Kot likovna pedagoginja je Vladka svojo ljubezen do likovne umetnosti vse življenje predajala učencem in dijakom. Svoje bogato znanje in pedagoške izkušnje pa je kot mentorica v Društvu likovnikov Krško – OKO delila tudi z ljubiteljskimi ustvarjalci. 

Ustvarjala je še predzadnji dan svojega življenja. Njeno zadnje delo je bil ženski akt, ki pa je ostal nedokončan … Vladkina življenjska pot se je v 78. letu starosti končala 31. avgusta 2012. Pokopana je na krškem pokopališču.

Pripravila: Anita Radkovič, Mestni muzej Krško

Literatura:

Radkovič, A. in Jukić, A. (2020). Vladimira Štoviček – Vladka. V A. Radkovič in A. Jukić (ur.), Spregledane – pozabljena polovica Krškega (str. 21–25). Krško: Kulturni dom Krško.

mestni muzej krško
krško
imate minuto

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja