Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
23.06.2022
11:53
Foto: Mestni muzej Krško
Kristina Lazorko se je rodila 13. julija 1906 v Ljubljani. Šolala se je pri uršulinkah in na učiteljišču v Ljubljani.

Kristina Lazorko, knjižničarka in učiteljica

Prvo zaposlitev kot učiteljica je dobila v Prosenjakovcih, kjer je poučevala osnovnošolske otroke različnih starosti. Z družino so se v Krško preselili leta 1941. Med letoma 1945 in 1966 je delala na krški osnovni šoli kot učiteljica in bila več let tudi ravnateljica.

Delo s knjigami je Kristini Lazorko pomenilo osebno zadovoljstvo, širjenju bralne kulture je namenila večino svojega prostega časa in si  branje prizadevala približati vsem generacijam.

V prvih dneh po osvoboditvi je od hiše do hiše prosila za knjige, nabralo se jih je okoli tristo. Kot ena izmed ustanovnih članic krškega AFŽ je bila pobudnica vzpostavitve Okrajne ljudske knjižnice (1946), potem pa je postala prva in dolgo edina povojna knjižničarka v občini. Vidno vlogo je prevzela pri ustanovitvi današnje Valvasorjeve knjižnice, odprte 8. februarja 1965, v kateri je delovala do leta 1980. Mnogi obiskovalci knjižnice so Kristino Lazorko in knjižnico enačili, zanje sta bili eno. Umrla je 6. marca 1990 v Brežicah. Sin Vladimir je Valvasorjevi knjižnici podaril celotno njeno zasebno knjižnico.

Kristine Lazorko se spominjamo v času, ko je v Krškem 9. junija odprla vrata nova Valvasorjeva knjižnica.

Pripravili: Anita Radkovič in Anja Jukić

mestni muzej krško
imate minuto

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja