Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
10.08.2022
09:10
Muzejski pedagog
Foto: Mestni muzej Krško
Muzejski pedagog je vez med muzejem in njegovimi obiskovalci.

Muzejski pedagog vez med muzejem in njegovimi obiskovalci

Ob bližajočem se mednarodnem dnevu mladih, ki ga vsako leto na pobudo Združenih narodov praznujemo 12. avgusta, v Mestnem muzeju Krško in na Gradu Rajhnburg osvetljujemo pomen izobraževalnih programov, s katerimi muzeji širimo zavest o kulturni dediščini ter spodbujamo k skrbi za njeno ohranjanje. Letošnji slogan dneva, Medgeneracijska solidarnost: ustvarjamo svet za vse starosti, pa bi lahko pripisali tudi sodobnemu muzeju. 

Poslanstvo tega se je namreč od prvih definicij pojma do danes preoblikovalo od orientiranosti k predmetu do orientiranosti k obiskovalcu. Vzporedno s tem se je v muzejih vzpostavila pedagoška služba, ki je postala odgovorna za stik z občinstvom oziroma interpretiranje zbirk uporabnikom. Izobraževalni program je zato zelo pomemben segment vsakega muzeja, ki svojim obiskovalcem ponuja neformalno pridobivanje znanj, praktičnih izkušenj ob predmetih ter učenje različnih spretnosti z umetniki in drugimi nosilci znanj. 

Muzejski pedagoški programi so namenjeni različnim starostnim skupinam, najlepše pa je, če lahko muzej spoznavamo in raziskujemo v nam najbolj varni celici – družini. Ta je namreč tisti steber, ki močno vpliva na razvoj otroka, na njegove navade in vrednote. Učimo se s posnemanjem, zato otroci, ki so skupaj s starši obiskovali muzeje, ohranjajo navado obiskovanja dediščinskih ustanov tudi v odrasli dobi ter jo prenašajo na svoje potomce. Obisk muzejev in galerij pri njih bogati znanje, razvija intelekt ter vpliva na njihovo estetsko in etično vzgojo. Z obiskovanjem dediščinskih ustanov oblikujejo odnos do muzejskih predmetov in njihove vrednosti, kar vodi v željo po njihovem ohranjanju in varovanju. In vsak posameznik, ki ohrani en sam predmet ali veščino naših prednikov, ne le ohranja, temveč tudi utrjuje našo skupno identiteto, zato – vabljeni v muzej. 

Pripravila: Zinka Junkar, kustosinja pedagoginja, Grad Rajhenburg

Vir: Mestni muzej Krško

mestni muzej krško
imate minuto
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja