Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
23.03.2022
08:25
Imate minuto, Zora Pevec
Foto: arhiv Mestnega muzeja Krško
Današnji prispevek namenjamo zvesti muzejski obiskovalki, ljubiteljici kulture, športa in promotorki zdravega načina življenja.

Gospa Zora Pevec je bila rojena v Župeči vasi pri Cerkljah ob Krki. Odraščala je v Krškem, kjer je obiskovala osnovno šolo in končala nižjo gimnazijo. Kot najstnica je bila tabornica in trenirala plavanje v krškem bazenu. Njena najbolj uspešna disciplina je bil kravl. Leta 1979 je po nasvetu trenerja Lada Hartmana opravila plavalni sodniški izpit.

Šolanje je nadaljevala na učiteljišču v Celju, kjer je pridobila diplomo 1. stopnje iz biologije in kemije. Svoje znanje je predajala na osnovni šoli v Šmartnem pri Litiji, kjer je bila tudi učiteljica v večerni šoli za odrasle. Po vrnitvi v Krško je opravila izpit za specialno pedagoginjo na Pedagoški akademiji v Ljubljani in začela učiti v Osnovni šoli dr. Mihajla Rostoharja. Čeprav je bilo delo naporno, je zelo rada poučevala, saj “učenci zelo hitro prepoznajo, če jih ima človek rad, zato mu tudi brez zadržkov in sprenevedanja vračajo ljubezen”.

Zora Pevec

Za gospo Zoro je šport način življenja. Kot navdušena pohodnica je prehodila skoraj celo Slovensko planinsko pot – Transverzalo, petkrat je bila na Triglavu. Naredila je izpit za planinsko stražarko in se pri opravljanju izpita za planinsko vodnico v navezi povzpela na Triglav po slovenski plezalni smeri.

Te dni jo lahko srečujemo na kulturnih prireditvah v Krškem, saj jo kultura notranje bogati. Morda zato, ker je tudi sama kulturnica. Skoraj petnajst let je pela v Pevskem zboru Viktor Parma v Krškem in za udejstvovanje prejela bronasto, srebrno in zlato Gallusovo priznanje. Leta 2011 ji je bila izkazana čast, da je kot slavnostna govornica spregovorila ob slovenskem kulturnem prazniku. Svoje zdravje ohranja z redno vadbo joge, ki ji omogoča fizično in duševno pripravljenost. Rada je obdana s pozitivnimi ljudmi, ki jo navdihujejo in ji namenijo kak trenutek za klepet.

Pripravila: Nina Sotelšek, Mestni muzej Krško

imate minuto
krško
mestni muzej krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja