Skip to main content
V Posavju 7.3° C Nedelja, 9. maj 2021
07.07.2020
10:34
Požar Melanije na Rožnem
Grafika: ePosavje.com
Lesenega kipa Melanije na Rožnem pri Brestanici po letu dni ni več. V nedeljo zjutraj so jo pogasili krški poklicni gasilci. Je vzrok v požaru okrogla obletnica in s tem konec razstave?

Kipa Melanije Trump na Rožnem ni več

KRŠKO Informacijo o intervenciji krških poklicnih gasilcev na Rožnem najdemo v nedeljskem biltenu Regijskega centra za obveščanje Brežice. Tam so zapisali, "da je v nedeljo, ob 7.53 na Rožnem v občini Krško gorela lesena skulptura. Gasilci Poklicne gasilske enote Krško so požar pogasili, skulpturo je ogenj poškodoval."

Razstava Američana, skulpturo je izžagal domačin

Lesen kip Melanije Trump, Sevničanke v Beli hiši, je lanskega julija na levi breg Save pri Rožnem postavil ameriški umetnik Brad Downey. Odkritje skulpture je bilo del avtorjeve razstave, ki je lani tak čas potekala v Galeriji Vžigalica v Ljubljani. Kip Melanije Trump v turkizno zeleni opravi, kot jo je nosila ob inavguraciji moža Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, je v leseni podobi z motorno žago sicer naredil domačin Aleš Župevc Maxi.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Zvezda Instagrama

Izgorela po točno letu dni

Kip Melanije Trump je ob postavitvi pritegnil pozornost številnih svetovnih medijeh, podoba savske doline in lesene umetnije pa se je zapeljala po vsem svetu. Na skulpturo so sprva domačini gledali kot na čudo v prostoru, a so jo kasneje mimobežni sprehajalci in kolesarji sprejeli za svojo, o čemer pričajo tudi številne fotografije na fotodružbenem omrežju Instagram.

Ostalo je le še drevo. In spomin

In kje bi lahko bil razlog nedeljskega požara? Morda tudi v tem, da je kip Melanije izgorel točno leto dni po odkritju. 5. julija 2019 so namreč pred nekaj desetglavo množico spomenik odkrili, leto dni pozneje pa v ognju razstavo sklenili. Morda.

(bš)

krško
fotogalerija

Pridružite se nam