Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
22.02.2022
12:42
V teh dneh lahko na posavskem nebu poleg običajnih spremljevalcev našega vsakdana vidite (in predvsem slišite) tudi številne jate žerjavov, ptic jadralcev. Prepoznali jih boste tudi po črki V.

Žerjavi na posavskem nebu

KRŠKO V naših krajih ste lahko v teh dneh slišali in videli ptice žerjave, te velike ptiče z dolgimi nogami in dolgim vratom. Žerjavi imajo raven, srednje dolg kljun v obliki bodala. Kot o ptičih pravijo na spletni strani Notranjskega regijskega parka, kjer te ptice redno videvajo, so prsti žerjavov brez plavalne kože - prilagojeni so brodenju po plitvi vodi na močvirjih in barjih. Močno podaljšana in povečana zunanja letalna peresa oblikujejo košat šop, ki je videti kot rep, v resnici pa je pravi rep zelo kratek in skrit pod tem šopom.

V obliki črke V

Žerjavi so izjemni jadralci in izkoriščajo zračne tokove na svojih maratonskih selitvah, letijo z iztegnjenim vratom, tako kot štorklje, in se selijo v jatah v klinaste oblike, v obliki črke v. Pri nas lahko žerjava opazujemo v času selitev, v glavnem spomladi. V Notranjskem regijskem parku pravijo, da je žerjav izrazita selivka, ki se preko Evrope seli po dveh ustaljenih poteh in za počitek uporablja vedno ista območja.

Gnezdijo aprila in maja

Na gnezditvena območja se iz prezimovališč v Afriki ali na Iberskem polotoku vrne marca in začne gnezditi aprila ali maja. V teh dneh ste jih lahko na območju Posavja opazili ob selitvi z zahoda proti vzhodu, že v ponedeljkovem popoldnevu jih je zmotila hladna fronta, ki se je spustila z Alp proti Jadranu. Zelo aktivni so bili tudi v torkovem zgodnjem popoldnevu, ko smo jih opazili na Krškem polju. Več številčno različnih jat je letelo iz smeri Novega mesta proti meji s Hrvaško, veliko pozornosti so jim morali posvetiti tudi piloti Slovenske vojske nad letališčem Cerklje ob Krki. 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja