Skip to main content
V Posavju 22.2° C Petek, 19. avgust 2022
26.09.2021
12:07
Foto: Inštitut Danes je nov dan
Delovanje 168 od 212 slovenskih občin na nekaterih področjih ne dosega niti minimalnih zakonskih standardom. Najbolje se je odrezala Mesta občina Ljubljana.

Ali je delovanje slovenskih občin odprto in transparentno?

Inštitut Danes je nov dan (DJND), Organizacija za participatorno družbo ter PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja so predstavili izsledke raziskave odprtosti in transparentnosti slovenskih občin. Rezultate so zbrali na interaktivnem spletnem mestu Lestvica transparentnosti, kjer lahko poleg sistematičnega pregleda stanja preverite, kako so se izkazale posamezne občine in jih primerjate z ostalimi občinami. Za vsako občino so podali tudi pet priporočil, kako javnost še bolj vključiti v svoje delovanje.

 

 

Še veliko prostora za napredek, nekatere občine vztrajajo na zastarelih praksah

Številke so pokazale, da imajo slovenske občine še precej možnosti za napredek, saj večina pri odpiranju svojega delovanja ni proaktivna, temveč zgolj sledi zastarelim praksam in neambiciozni zakonodaji. Še bolj osupljivo je, da kar 168 občin na nekaterih področjih ne zadošča niti minimalnim zakonskim standardom

Podatki so pokazali veliko povezanost med številom doseženih točk in višino proračuna ter tudi med številom doseženih točk in številom prebivalcev. To pomeni, da so občine z višjim proračunom in večjim številom prebivalcev praviloma bolj odprte in transparentne ter obratno – manjše občine so pogosto manj transparentne. 

Avtorji raziskave so 212 slovenskih občin analizirali z 80 kazalniki, razdeljenimi v 5 vsebinskih sklopov. Pri tem so zbrali podatke iz leta 2020, in sicer na podlagi občinskih spletnih mest, zakonodaje oziroma javno dostopnih dokumentov, kot so občinski poslovniki, pri enem od sklopov

 

Related news
Za participativni proračun v Krškem občani oddali 68 predlogov
V participativni proračun občine Sevnica 2022 uvrščenih 22 projektov
PREGLED LETA: Občina Brežice v letu 2019 (VIDEO)

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja