Skip to main content
V Posavju 23.7° C Torek, 4. avgust 2020
28.09.2019
18:31
Foto: Doroteja Jazbec
Le dober kilometer od odcepa pri nekdanjem tekstilnem obratu Kora, kjer smerokaz usmerja navkreber proti Jelovem in Čimernem, ima svoj prostor pod soncem Dežela palčkov.

Dežela palčkov na Jelovem pri Radečah

RADEČE V Deželi palčkov za njunih med 400 in 500 palčkov ter njihovih živalskih in pravljičnih prijateljev srčno skrbita Marinka Zorec in Jože Vitasovič. Zbirka okrogloličnih palčkov s hudomušnimi nasmeški je od minule srede bogatejša za enega več - vnetima zbirateljema ga je namreč podarila Občina Radeče.

Jelovo pri Radečah

 

"Dodatna oprema" navihanih možicljev z značilnimi velikimi rdečimi kapami nikakor ni naključna; vsebuje namreč vse od lopat, škropilnice, zalivalke, samokolnice pa do sekire in še marsikaterega orodja, ki Marinko in Jožeta - prav tako kot palčke - spremlja pri njunih vsakodnevnih opravilih vzdrževanja lično urejene okolice, vrta s premišljeno razporejenimi gredicami, polnimi tako zelenjave kot tudi rož ter bogatega cvetličnega okrasja, ki v vsakemu letnem času daje piko na i več sto glavi zbirki na prostem.

Ljubiteljski "palčkoholizem"

In ker je lokalna znamenitost že zdavnaj presegla meje zasebnega ljubiteljskega "palčkoholizma" in v vsej svoji razkošnosti barv in oblik privablja vse več mimovozečih (zlasti tistih, ki se skozi Jelovo odpravljajo do izhodiščne točke katere izmed planinskih poti na Kum), da se ustavijo in v hitrem tempu vsakdana postojijo ob občudovanju palčkov, je vodstvo Občine Radeče sklenilo, da je lepo in prav, da tudi z njihove strani Marinka in Jože prejmeta dar, ki bo iskreno razveselil njiju in obenem prispeval k razširitvi družine palčkov.

Fotogalerija (Foto: Občina Radeče):

Navsezadnje tudi po njuni zaslugi Radeče postajajo vse bolj prepoznavna občina v nacionalnem merilu, saj je vendarle malo krajev, ki se lahko pohvalijo s tako raznoliko in s tako številčno zbirko.

V sredo popoldan so se na Jelovem 35 zbrali predsednik Krajevne skupnosti Radeče, Dušan Podlesnik, nekdanja direktorica radeške občinske uprave, Brigita Stopar in uslužbenca radeške občinske uprave, Melita Simončič in mag. Matjaž Šušteršič z županom Občine Radeče, Tomažem Režunu na čelu in podarili palčka, ki upodablja kovaško dejavnost - morda je delegacijo lokalne samouprave ob tem vodila misel, naj Marinki in Jožetu občinski palček kuje srečo pri snovanju njune družine palčkov in kuje srečo v življenju...

Zbirka na zgornji in na spodnji strani ceste, vpete v pobočje vasice Jelovo, sicer vsebuje tudi več Sneguljčic, ki se že po pravljičnem izročilu odlično razumejo s palčki, ne manjka pa niti živali (zajčki, psički, želva, opica, sova, različne ptice, srne itd itd), kot tudi komični dvojec Stan in Olio, ki že sam po sebi povzroči, da se usta privihajo v nasmeške.

Že vrsto let Marinka in Jože Deželo palčkov tudi praznično odeneta v tematske preobleke: v zgodnjespomladanskem času ob klopi ob cesti, ki nudi počitek pred nadaljnjim vzpenjanjem v hrib, ne manjka velikonočnega okrasja; prav kmalu se bo ista klop šibila po težo pisanih buč in dekoracije jesenskih darov narave; ob koncu leta pa čarobnost decembrskih praznikov dopolnijo raznobarvne luči, v soju katerih palčki zažarijo s prav posebnim sijajem.

Kakor mnoge vasice, oddaljene od mestnih središč, predstavljajo mirno in idilično okolje, je tudi Jelovo za marsikaterega domačina in za marsikaterega obiskovalca, katerega pot zanese tod mimo, kraj, kjer si človek lahko odpočije dušo in telo.

Po zaslugi življenjske strasti Marinke in Jožeta se vsaj v času, preden oči uspejo zaobjameti s pogledom celotno strmo pobočje njunega zemljišča ter premeriti raznobarvne palčke z njihovimi prijatelji, za hip gotovo ustavijo skrbi in misli vsakomur, ki si v času obiska Jelovega - Dežele palčkov, dovoli vstopiti v svet, drugačen od tega, v katerem vsakodnevno živimo.

Doroteja Jazbec
Foto: Občina Radeče

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja