Skip to main content
Petek, 1. december 2023
10.05.2019
09:33
Grafika: Ansat TV
25. maja bo v Krškem potekal Festival piva, na katerem se bodo predstavili mikropivovarji iz vse Slovenije. Samo Žabkar je z varjenjem piva začel v kuhinji, danes je glavni pivovar Pivovarne Ressel.

Posavski pivovar Samo Žabkar

Eden dveh slovenskih ciceronov

Med njimi bo tudi posavski pivovar Samo Žabkar, ki je nedavno pridobil naziv certificiranega cicerona.Če primerjamo z vinsko industrijo, je torej cicerone za pivo nekaj podobnega kot sommelier za vino. V Sloveniji ta naziv nosita le dva.

"Ciceron je človek, ki ima zelo rad pivo, govori in razmišlja o pivu"

"Certificiran ciceron je človek, ki ima zelo rad pivo, govori in razmišlja o pivu, ogromno degustira, vse dni razmišlja in živi pivo," pravi Žabkar. Certifikat podeljuje ameriška organizacija Cicerone Certification Program, ki velja za najprestižnejšo tovrstno organizacijo na področju pivovarstva na svetu. Kot dodaja Žabkar, je izpit zelo intenziven in dolgotrajen, saj traja okoli štiri ure. Ob tem morajo kandidati opraviti nastop pred kamero in v degustaciji izmed 12 vzorcev piva izbrati 8 vzorcev z napako in jo utemeljiti ter zakaj se v pivu pojavlja.

In kako se je vse začelo?

Žabkar se je s pivom ljubiteljsko začel ukvarjati pred šestimi leti in sicer kar v domači kuhinji. "Pivo sem začel variti v loncu, potem pa je hobi prerastel v ljubezen do fermentirane pijače do današnjega dneva, ko pivo varim profesionalno in živim pivo, kar se mi zdi edino smiselno. Če želiš nekaj delati dobro, moraš to čutiti in uživati v tem." Samo Žabkar je danes glavni pivovar male pivovarne Ressel, kjer varijo in polnijo kakovostno kraft pivo.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Ansat TV

posavski tednik
ansat tv
krško
video

Pridružite se nam