Skip to main content
V Posavju 1.6° C Petek, 28. februar 2020
09.10.2019
14:48
Foto: arhiv ePosavje
S podporo članic Evropske unije Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) in Evropska komisija oktobra organizirata evropski mesec kibernetske varnosti.

Kibernetska varnost je navada, ki jo pridobimo v mladosti

Ključno sporočilo je tokratne kampanje je, da je kibernetska varnost navada, ki jo pridobimo v mladosti in nas spremlja vse življenje. Na SI-CERTu, nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost, izpostavljamo nekaj osnovnih napotkov za lažje in čim manj stresno preživetje na spletu.

1) Uporabljajte upravljalnike gesel in dvostopenjsko preverjanje

Na SI-CERT-u svetujejo uporabo upravljalnikov gesel. Ob tem v svojih spletnih računih in kjer je to mogoče, aktivirajte preverjanje v dveh korakih (ti. "2nd step verification), ko dobite dodatno geslo za vaš uporabniški račun prek SMS sporočila ali namenske aplikacije in si s tem zagotovite še dodatno stopnjo varnosti.

2) Posodabljajte naprave in varnostno kopirajte pomembne dokumente

Poskrbite, da bodo vse vaše naprave - računalniki, tablice, prenosni telefoni in ostale digitalije - redno posodobljene, predvsem pa ne pozabite na varnostne kopije pomembnih dokumentov. Še najbolje: Naj bo teh varnostnih kopij vsaj več od dve, po možnosti naj bodo shranjene na različnih mestih ali krajih hranjenja (če že, ne pod eno streho in po možnosti brez dostopa do svetovnega spleta).

Povprečna izplačana odkupnina v letu 2019: 866 evrov

Podatki odzivnega centra SI-CERT kažejo, da je v letu 2019 znašala povprečna izplačana odkupnina za povrnitev zašifriranih dokumentov kar 866 evrov. Prav primerno ustvarjene in hranjene varnostne kopije so najzanesljivejša zaščita pred izsiljevalskimi virusi, pokvarjenim računalnikom ali izgubljenim telefonom.

Štirje koraki za mirno plovbo po internetih:

  • Uporabljajte upravljalnike gesel in dvostopenjsko preverjanje
  • Posodabljajte naprave in varnostno kopirajte pomembne dokumente
  • Previdno pred goljufi in "ribolovci"
  • Pozorni bodite na prevare s čustveno manipulacijo

3) Previdno pred goljufi

Na SI-CERTu so lani obravnavali 2431 incidentov, pri čemer je število obravnavanih primerov družbenega inženiringa in goljufij preseglo število tehničnih napadov. Kot pravijo, so obravnavali kar 1372 primerov goljufij, največ do sedaj.

Tehnični ukrepi niso dovolj. Pozor na "vabe" in ribolovce

Zgolj tehnični ukrepi ne morejo zagotoviti varne rabe sodobnih tehnologij, še vedno je na strani uporabnikov, da prepoznajo znake spletnih goljufij. Vabe, ki jih nastavljajo spletni goljufi, so zelo preproste. Ti obljubljajo nizke cene in velike obljube, pa naj bodo to super zaslužki, ugodni krediti, milijonske nagrade, zastonj vinjete za en sam »Like« ali neverjetno poceni izdelki.

4) Prevare s čustveno manipulacijo

V drug sklop sodijo pa prevare, ki temeljijo na čustveni manipulaciji. Žrtve so, kot opozarjajo, poleg visokega finančnega oškodovanja še pod hudim psihičnim pritiskom izsiljevalcev. Kakor dodajajo na SI-CERTu, se je število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki v enem letu povečalo za kar 400 %.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja