Skip to main content
V Posavju 20.8° C Torek, 24. maj 2022
31.10.2021
07:12
Krško, Zdolska cesta
Foto: arhiv ePosavje
Vsak zadnji konec tedna v oktobru prestavimo urine kazalce eno uro nazaj, s čimer preidemo na zimski čas.

Premaknili smo urine kazalce, spali smo eno uro dlje

Danes ob 3. uri zjutraj smo se s premikom urinih kazalcev za eno uro nazaj poslovili od poletnega časa, na katerega smo prešli 28. marca. Premik je sicer pri nas večdesetletna stalnica, saj je v Sloveniji v veljavi od leta 1983, da bi se prilagodila, takrat sicer kot del Jugoslavije, drugim evropskim državam.

Kot je znano, je zamisel o premiku ure nastala zaradi želje in potrebe po varčevanju z električno energijo. Prva država, ki je začela premikati uro, je bila Kanada, ko je leta 1908 prisluhnila angleškemu gradbeniku Williamu Willetu, ki je prvi predlagal prehod iz zimskega na poletni čas. Kanadi je osem let kasneje sledila Nemčija, nato pa tudi Francija, Velika Britanija in Avstrija.

Danes je na svetu približno 70 držav, ki so premaknile uro iz poletnega v zimski čas. Med državami, ki ure nikoli ne premikajo in so vedno v zimskem času, pa so Rusija, Kitajska, Islandija, Japonska, Južna Koreja in Indija.

Premikanju ure še ni "odtiktakalo"

Kljub temu, da so leta 2019 v Evropskem parlamentu sprejeli predlog o ukinitvi premikanja ure v letu 2021, se to (vsaj) do leta 2026 ne bo zgodilo. Pristojni odbor je sicer predlagal, da bi si države članice lahko same izbrale zimski ali poletni čas, javno posvetovanje iz leta 2018 je pokazalo, da se v Sloveniji bolj nagibamo slednjemu.

Kdaj znova na poletni čas?

Prvo premikanje ure v letu 2022 bo na zadnjo nedeljo v marcu, ko bomo ob 2. uri zjutraj kazalce premaknili na 3. uro.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
bistrica ob sotli

Pridružite se nam

Poglejte tudi