Skip to main content
V Posavju 8.3° C Ponedeljek, 27. marec 2023
30.08.2021
13:49
Mavrica, 29. avgust 2021
Grafika: ePosavje.com
Letošnje poletje je bilo zelo skopo z nevihtami. Ena nevihta, takšna čisto prava, se je v nedeljskem popoldnevu pripeljala s severa.

V Posavju nevihta z mavrico

KRŠKO V nedeljskem popoldnevu se je nad Štajersko sestavila poletna nevihta, ki se je nekaj pred 17. uro pripeljala tudi nad naše kraje. Mirno nedeljsko popoldne na ribniku v Resi v Krškem so hitro zmotile dežne kaplje, nevihta se je pomikala v pasu od meje s Hrvaško proti robu sevniške in krške občine na zahodu. Ob prihodu na drugo stran Save je nevihta postregla z zanimivim ti. shelf-cloudom, nizkim horizontalnim oblakom. 

Kako nastane ti. shelf cloud?

Nizek horizontalni oblak, ki se je pripeljal nad naše kraje, nastane kot posledica zaradi padavin ohlajenega zraka, ki pri tleh potuje iz nevihte ter toplega zraka, ki nad njim potuje v nevihto. Ob potovanju nevihte proti jugu, kjer je pred Gorjanci ponehala, so lahko v Krškem več kot pol ure uživali v polni (in tudi dvojni) mavrici. 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Koliko dežja je padlo?

Po podatkih s posavskih vremenskih postaj ni padlo veliko dežja. Na Bučerci je padlo 3,8 mm padavin, na Sremču 2,4 mm, pol manj v Vrhulja, v Pišecah 2,3 mm dežja, nekaj manj (2mm) na Gorjancih, na postaji Krško NEK 1,6 mm dežja in v Cerkljah ob Krki 0,8 mm dežja. 

Kako kaže?

Ponoči se bo ozračje umirilo in postopno povsod razjasnilo. Do jutra bo ponekod po nižinah nastala megla. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, ob morju okoli 13 °C.

V ponedeljek bo sprva pretežno jasno, čez dan bo oblačnost naraščala. Popoldne in zvečer bodo spet nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, ob morju šibak jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22, ob morju in na Goriškem do 25 °C.

Radarska slika nevihte:

(bš, eP)

vreme v posavju
fotogalerija
krško
brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja