Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sreda, 22. marec 2023
28.10.2020
10:15
Peugeot 2008 1.2 Pure Tech 100 Active
Foto: Toni Glušič
V PSC Avto Velkavrh smo v test dobili novega Peugeota 2008. Po srečnem naključju za prodajalca so boljše opremljen testni avto prodali in v našem terminu novi še ni prišel.

Peugeot 2008 1.2 Pure Tech 100 Active

V test smo dobili osnovno izvedbo tega modela. Seveda že na prvi pogled vidiš razliko med razkošnejšo in obstoječo opremo. Vendar je tudi ta cestni SUV zelo všečen avtomobil. Oblikovalci so se res potrudili. Markanten sprednji del z LED dnevnimi lučmi v obliki zoba Sabljastega tigra so njegov prepoznavni znak. Tudi pogled od zadaj ti takoj pove v katero hišo sodi.

Motor, pospeški in hitrost

Testni avto je imel najšibkejši motor in sicer 1199-kubični turbo bencinar s 74kW (100KM). Navora je za 205 Nm, kar se lepo pozna med vožnjo. Preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika se moč prenaša na sprednja kolesa. S tem motorjem Peugeot od 0 do 100 km/h doseže v 11,9 sekunde. Maksimalna hitrost je 188 km/h. Tovarniški podatek za porabo je 4,6 litrov na 100 km pri mešanem ciklusu. Naša testna je bila za dober liter višja. Za nezahtevno vožnjo so zmogljivosti avtomobila s tem motorjem popolnoma na mestu. Po magistralnih cestah n tudi po avtocesti. Seveda kakšnih spektakularnih prehitevanj ni priporočljivo poskušati. Menjalnik je dobro uglašen z motorjem in dovolj točen.

Fotogalerija (Foto: Toni Glušič):

Podvozje, pnevmatike in prtljažnik

Med vožnjo nas preseneti podvozje 2008. Občutke je malce težko na kratko opisati, ker je res neobičajno: avto je premehek in se nagiba v ovinkih, kljub temu pa na slabi cesti rad trese in daje občutek rahlega poskakovanja. Vse skupaj se preveč prenaša v kabino. Ampak resnici na ljubo, 2008 lepo drži smer tudi pri bolj ostri vožnji in ni bojazni, da bi nas pustil na cedilu. Prepričan sem, da mu veliko voznikov ne bo preveč zamerilo te lastnosti. Obut je v pnevmatike 215/65 R16 na Alu platiščih. Ker se je novi 2008 tudi povečal glede na stari model, je v njem posledično več prostora. Dolg je 4300mm, širok 1770 mm in medosna razdalja je 2605 mm. Spredaj se dobro sedi in na zadnji klopi je dovolj prostora tudi za odrasle. V prtljažnik lahko spravimo spodobnih 434 litrov prtljage, ob podrtih sedežih pa maksimalno 1467 litrov.

Notranjost

Notranjost osnovnega modela je bolj špartanska, vendar ima na armaturi in po vratih imitacijo karbona z oblikovalskimi vložki. V avtomobilih z višjo opremo je vgrajena Peugeotova digitalna inštrumentalna plošča 3D z dvonivojskim prikazom podatkov. Ob priliki si to z zanimanjem ogledamo. Klimatsko napravo, radio ter ostale sisteme lahko upravljamo preko 7-inčnega zaslona na dotik. Preglednost je dobra in upravljanje je enostavno, edino ob močnem soncu je vidljivost na ekran močno okrnjena. Poleg digitalizacije je poskrbel Peugeot za bombončke v obliki mehanskih gumbov retro oblike za delno upravljanje prezračevanja in vklopa vseh štirih utripalk. Za nastavitev glasnosti radia je dodan vrtljiv gumb, kar je med vožnjo prav navdušujoče. Seveda nekaj od tega se lahko upravlja tudi na usnjenem multifunkcijskem volanu. Na splošno je kabina ne glede na opremo lično dodelana.

Sistemi za varnost

Od sistemov za varnost naj omenim sprednja LED žarometa, tempomat, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, pomoč pri speljevanju v klanec, sistem proti naletu, sistem ohranjanja voznega pasu, vzvratno kamero in parkirne senzorje. Takšen avtomobil je pri prodajalcih na voljo za približno 18.000 evrov, vendar pri doplačilu okoli 1.500 evrov dobite boljši paket opreme, ki je bistveno obširnejši in tudi vizualno je avto v opremi Allure bolj čeden.

Tekst in foto: Toni Glušič – www.lynx-adrenaline.com

mobilnost
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja