Skip to main content
V Posavju -0.1° C Četrtek, 26. januar 2023
02.12.2022
20:40
Reaktor v NEK
Foto: Nuklearna elektrarna Krško
Na današnji dan 2. decembra 2022 mineva 80 let od prve kontrolirane verižne reakcije v reaktorju Chicago Pile-1 (CP-1).

Pred 80 leti je človeštvo prvič izvedlo nadzorovano verižno reakcijo

Poskus so izvedli raziskovalci univerze v Chicagu pod vodstvom Nobelovega nagrajenca Enrica Fermija. CP-1, jedrski reaktor v katerem je prvič potekala kontrolirana verižna reakcija na svetu, je bil več metrov velika struktura sestavljena iz opek čistega grafita in jedrskega goriva v obliki naravnega kovinskega urana. CP-1 je stal v prostoru zaprtega igrišča za skvoš, ki se je nahajal pod tribunami univerzitetnega atletskega štadiona.

Reaktor CP-1 je bil pomemben mejnik v prizadevanjih za odkritje zanesljivega, trajnega vira energije, ki ni odvisen od vremenskih razmer niti od fosilnih virov energije. Človeštvo je takrat naredilo zelo pomemben korak v razvoju znanosti in tehnologije, s katero danes proizvaja že desetino električne energije na vsem svetu in to z zelo majhnimi izpusti toplogrednih plinov. Z električno energijo iz jedrske elektrarne Krško pa pokrivamo med eno tretjino in eno četrtino vse porabe v Sloveniji, kar je približno toliko kot iz vseh ostalih obnovljivih virov energije skupaj. V Sloveniji jedrska energija zagotavlja približno polovico vse nizkoogljično proizvedene električne energije.

Nadzorovano verižno jedrsko reakcijo pri nas koristno uporabljamo tudi v raziskavah, razvoju, medicini. Dva jedrska reaktorja v Sloveniji sta:

  • Raziskovalni reaktor TRIGA s 250 kW toplotne moči obratuje na Institut Jožef Stefan v Brinju pri Ljubljani
  • Srce jedrske elektrarne Krško predstavlja jedrski reaktor proizvajalca Westinghouse z močjo 2000 MW toplotne moči (kar je 2 milijona kW toplotne moči).

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije

energetika
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja