Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
22.06.2021
15:35
Projekt Phoenix, Brežice
Grafika: osnutek DPN za Feniks
Projekt gospodarsko-razvojno-logističnega središča Phoenix (Feniks) na območju letališča Cerklje ob Krki v zadnjih 15 letih v posavski javni prostor pride tako, kdaj pa kdaj. Petek je že bil tak dan.

Wikipedia: "Feniks je tudi ptič okrevanja"

BREŽICE Feniks je v egipčanski mitologiji mistična ptica, posvečena bogu Ozirisu. "Feniks je tudi ptič okrevanja. Je ptica, ki je utelešenje Raaja in si vsakih 500 let zgradi gnezdo ter se sežge, iz njegovega pepela pa vzleti nov, pomlajen feniks. Po nekaterih virih naj bi imel zdravilne solze in sposobnost zdraviti poškodbe in rane, ki so mu jih zadali sovražniki," o ptiču, ki vznikne iz pepela, pravi spletna enciklopedija Wikipedia.

Feniks nekoč, Feniks danes

No, Feniks pa vsake toliko vzleti iz omar in predalov idejnikov razvoja regije in države. S projektom Feniks (tudi Phoenix) želijo na območju letališča v Cerkljah ob Krki izgraditi "center gospodarsko-logističnega središča." Ideje o projektu segajo že skoraj 15 let nazaj, med drugim je konec leta 2007 v brežiški in krški občini potekala javna razgrnitev državnega lokacijskega načrta za izgradnjo civilno-vojaškega letališča Cerklje ob Krki. V tem času so vojaški del letališča obnovili in prenovili, nedolgo nazaj so začeli z drugo fazo posodobitve, oživitev civilnega dela letališča pa konkretnejšega nadaljevanja ni dobila.

"Več kot 400 hektarjev površin, ustvarjenih bo 2.000 novih kakovostnih delovnih mest"

"Center gospodarsko-razvojno-logističnega središča v Posavju bo zgrajen na območju letališča Cerklje ob Krki, zanj je predvidenih več kakor 400 ha opremljenih površin. Na tem območju so avtocesta (X. koridor), železnica in letališče, kar omogoča optimalno izvajanje logističnih dejavnosti. Neposredna bližina meje s sosednjo Hrvaško, ki je hkrati tudi Schengenska meja, predstavlja še dodatno priložnost," so zapisali na spletnem mestu v podporo izvedbi Strategije razvoja Slovenije in reformam, ki je delovalo od maja 2006 do decembra 2008.

"Za velike investitorje sta lokaciji lahko na voljo v zelo kratkem času"

O projektu Phoenix je na petkovem sestanku z brežiškimi gospodarstveniki govoril tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski ravzoj in tehnologijo. "Z gospodarstveniki sem govoril o tem, da imamo v Sloveniji dve potencialni lokaciji za velike projekte, ki sta za velike investitorje lahko na voljo v zelo kratkem času. Gre za 100 hektarjev zemljišča na zanimivem infrastrukturnem področju projekta Feniks. Drugo takšno območje pa je na prostoru nekdanje tovarne sladkorja v Ormožu," je povedal o načrtih v Cerkljah.

"Da bi dobili dobre vlagatelje, ki bi omogočili razvoj"

Za obe lokaciji se na ministrstvu prizadevajo, tako Počivalšek, da bi dobili dobre vlagatelje, ki bi omogočili razvoj. "V obeh primerih gre za obmejna, problemska, mesta, zato si prizadevamo, da bi tudi tam omogočili razvoj novih delovnih mest. Tako bi omogočili mladim, da se v domačem kraju zaposlijo in si tam ustvarijo družino. Cilj te vlade in stranke, ki jo vodim, je »cela Slovenija za vse«."

"Posavje kot most med Evropsko unijo in jugovzhodno Evropo"

Na spletnem mestu, ki je v podporo izvedbi Strategije razvoja Slovenije in reformam delovalo od maja 2006 do decembra 2008, so pred več kot desetletjem zapisali, da bo "ustvarjenih 2.000 novih, kakovostnih delovnih mest v regiji. Gospodarsko razvojno logistično središče posavske regije bo zaradi svoje lege most med Evropsko unijo in jugovzhodno Evropo in preko nje do Azije. Kot tako bo središče najpomembnejši pokazatelj razvoja celotnega območja jugovzhodnega dela Slovenije in bo izkoristilo vse danosti regije ter omogočilo njen dejanski razvoj. Posavsko razvojno središče bi na ta način lahko bistveno prispevalo k prepoznavnosti naše države kot prodorne, bogate z znanjem, visoko tehnično in tehnološko usmerjene in hkrati prijazne in gostoljubne skupnosti."

(bš)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja