Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
31.05.2023
14:33
Dan odprtih vrat laboratorija Fakultete za energetiko
Foto: ePosavje.com
Na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru vsako leto pripravijo dan odprtih vrat Inštituta za energetiko, ki je namenjen predvsem predstavnikom iz gospodarstva in obrtništva.

Na Fakulteti za energetiko so predstavili nekaj novosti

Ogledali smo si laboratorij za energetski management in inženiring, kjer se ukvarjajo z energetskimi izkaznicami in energetskimi pregledi objektov, pa tudi z nateznimi preizkusi in s testiranjem različnih materialov. Bojan Stergar nam je povedal nekaj več o šestosni varilni robotski roki ter izpostavil, da "s tem lahko predvsem izobražujemo študente na področju varjenja, ter na področju analize kvalitete varnih spojev".

V laboratoriju imajo tudi natezno-upogibni stroj za preizkuse na materialih, ki so ga pred dvema letoma nadgradili s temperaturno komoro. Stergar nam je predstavil glavne prednosti njene uporabe. "Temperaturna komora nam omogoča izvajanje testov pri temperaturah v razponu od -90 stopinj Celzija pa do 250 stopinj," nam je še pojasnil.

Kako poteka delo v laboratoriju?

V laboratoriju za termomehaniko, termoenergetiko in nanotehnologije pa se ukvarjajo predvsem s procesom gorenja. Za ta namen imajo več različnih peči in zalogovnik za energijo. Kot nam je povedal asistent na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru Franco Krog je "ta del zelo pomemben, ker je vsak joule energije pomemben, vsak gram emisije je zelo pomemben, kakor tudi zahteve v gradbeni industriji, zaradi česar je potrebno imeti standardizirane naprave za ogrevanje in hlajenje".

Sogovornik nam je pojasnil, kako delo v laboratoriju poteka v praksi. "Vsako napravo namestimo na želene parametre, upoštevajoč zunanjo temperaturo in preverjamo kakovost goriva, ter izkoristek same peči, če ta ustreza tehničnim listom proizvajalca".

Fotogalerija (Foto: ePosavje):

Dan odprtih vrat je privabil lepo število obiskovalcev

Direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško Janja Starc meni "da imamo v našem okolju vrhunski laboratorij za področje energetike, ki pa je veliko premalo izkoriščen. Potrebno bi bilo narediti nekoliko več promocije med lokalnimi podjetji, da se kapacitete, ki so na voljo, izkoristijo do prave mere."

Dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru prof. dr. Sebastijan Seme pa je dodal, "da na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru skušamo vsako leto organizirati dan odprtih vrat Inštituta za energetiko. Na ta dogodek povabimo vse zunanje deležnike, predvsem iz gospodarstva in  drugih podjetij, da se udeležijo in si ogledajo našo raziskovalno opremo, ki jo vsakoletno dopolnjujemo, tako da želimo gospodarstvenikom in obrtnikom predstaviti, s čim se ukvarjamo, ter mogoče najti možnosti za skupno sodelovanje." Na fakulteti namreč izvajajo tudi raziskave, svetovanja in izobraževanja za različne gospodarske družbe in institucije.

krško
fakulteta za energetiko
Univerza v Mariboru

Pridružite se nam

Novice iz Posavja