Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
19.01.2024
07:24
Foto: ePosavje.com
Člani Odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor na obisku v družbi GEN energija, Nuklearni elektrarni Krško in na gradbišču odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini.

Gen energija podpira referendum

Izvedba referenduma o Jeku 2 je politična odločitev, družba Gen energija, ki je investitor, bo zagotovila čim bolj objektivne informacije za čim bolj objektivno razpravo, je danes v Krškem v odzivu na predlog SDS za posvetovalni referendum dejal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Raziskave kažejo, da podpora Jeku 2 raste, je povedal.

Gen energija bo, če bo prišlo do referendumov, zagotovila ustrezne, čim bolj objektivne informacije in čim bolj objektivno debato, je v izjavi za medije ob obisku članov odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor v Krškem na vprašanje glede zahteve SDS odgovoril Paravan.

Referendum vidijo kot pozitivno stvar. "Mi smo osredotočeni na maksimalno in pospešeno izvajanje vseh priprav na projekt. Sam referendum in pozitivna odločitev bo seveda doprinesla k še resnejšemu angažmaju na tem projektu in s tega stališča to vidimo kot pozitivno," je povedal Paravan, ter dodal, da že več kot 10 let spremljajo javno mnenje glede tega projekta in da v zadnjih treh letih podpora raste. Razloge vidi v energetski krizi in zavedanju potrebe po samooskrbi ter v razpravah o razogljičenju in zelenem prehodu ter vlogi jedrske energije pri tem.

Referendum do konca vladnega mandata

Predsednica odbora Državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ter poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je spomnila, da so se že s koalicijsko pogodbo zavezali, da bodo do konca mandata izvedli referendum. Da bi se ljudje na referendumu lahko odločali informirano, bodo z odločevalci na tem področju v stiku, da bi lahko kar najhitreje pridobili nabor relevantnih informacij.

"To je največji nacionalni projekt, načrtovan za prihodnja leta, in tukaj ne smemo hiteti. Treba se bo preudarno odločiti," je dejala.

Člani Odbora Državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor so po obisku družbe GEN energija odšli še na ogled Nuklearne elektrarne Krško in na gradbišče odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini.

Fotogalerija (Foto: ARAO):

jek2
gen energija
državni zbor
krško

Pridružite se nam