Skip to main content
Petek, 1. december 2023
14.06.2023
21:26
Golob JEK2
Grafika: ePosavje.com
V intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo APA je premier Robert Golob dejal, da naj bi odločitev o projektu JEK2 Vlada sprejela pred volitvami spomladi 2026. Referendum bi sledil v letu 2027.

Referendum o JEK2 v letu 2027?

KRŠKO Pred petkovim javnim posvetom o jedrski energiji v Sloveniji v prihodnjih letih, kar smo že najavili na naših straneh, je premier Robert Golob ob torkovem obisku Dunaja spregovoril tudi o projektu JEK2. "Mislim, da bomo v naslednjih treh letih jasno opredelili, pod kakšnimi pogoji bo Slovenija začela vlagati v novi blok jedrske elektrarne," je Golobove besede povzela Slovenska tiskovna agencija.

Zavlačevanje postopkov?

Na očitke, da vlada pri postopku zavlačuje, je odgovoril, da nobena jedrska elektrarna v Evropi v bližnji preteklosti ni bila zgrajena v predvidenem roku in v okviru prvotno zastavljenega proračuna. "Verjamem, da bo pri projektu sodelovalo veliko vlagateljev iz drugih držav, in prav mogoče, da bo tudi kdo iz Avstrije," je dejal Golob. Odločitev o projektu bi po njegovem sprejeli še pred volitvami spomladi 2026, leto pozneje pa naj bi o tem odločali na referendumu.

Sodelovanje le z zahodnimi vlagatelji

Kot je še dejal v intervjuju za APA, želijo k projektu pristopiti na ekonomsko najbolj smiseln način. Golob je poudaril, da namerava Slovenija sodelovanje pri projektu omogočiti le zahodnim vlagateljem, vključno z Japonsko in Južno Korejo. Zavrnil je očitke nasprotnikov jedrske energije, ki jih je v Avstriji precej. "Glede na to, da se danes dobesedno in nepovratno igramo s planetom, ki ga bomo zapustili svojim otrokom, se mi zdi neodgovorno, da ne bi uporabili vseh tehnologij, ki so nam na voljo za blažitev podnebnih sprememb," je poudaril in nadaljeval z upanjem, "da bomo tudi druge države prepričali, da je treba jedrsko energijo vsaj za 30-letno prehodno obdobje obravnavati kot enakovredno tehnologijo, ki pomaga zmanjševati izpuste toplogrednih plinov in ni del težave."

drugi blok
energetika
krško

Pridružite se nam