Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
30.11.2022
09:53
Gospodarstveniki Slovenije in Hrvaške na srečanju s predsednikoma
Foto: OOZ Krško
Slovenija in Hrvaška sta na gospodarskem področju pomembni partnerici, saj je v lanskem letu blagovna menjava dosegla skoraj 5,5 milijarde evrov, od tega več kot 3 milijarde eurov izvoza iz Slovenije.

Gospodarstveniki Slovenije in Hrvaške na srečanju predsednikoma

ZAGREB, HRVAŠKA Za Posavje je Hrvaška najpomembnejša izvozna partnerica in ravno Krško, zaradi NEK, je tisto, ki najbolj povezuje našo regijo s Hrvaško. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je za zadnji državniški obisk izbral Hrvaško in na zadnji dan obiska sta se skupaj s predsednikom Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem sestala z vidnejšimi gospodarstveniki obeh držav. Rdeča nit poslovnega srečanja je bila »Energetika danes in jutri«, aktualna tematika in »akutni« problem v gospodarstvu. Oba predsednika sta pohvalila dobro sodelovanje gospodarstva, ki je eden izmed glavnih gradnikov uspešnosti medsebojnega sodelovanja obeh držav, po katerem bi se morala zgledovati tudi politika. Podjetniki so tisti, ki se najhitreje odzovejo in prilagodijo na vse krize, ki so nas doletele v zadnjih desetletjih (gospodarska in finančna kriza iz leta 2008, nedavna covid kriza in sedanja energetska kriza) in oba sta prepričana, da bodo obe državi našli izhod iz te krize ravno s pomočjo gospodarstva. Slovenija in Hrvaška sta tik pred podpisom solidarnostnega sporazuma o oskrbi s plinom, kar nakazuje na dobro sodelovanje obeh držav.

Fotogalerija (Foto: OOZ Krško):

Krška obrtno-podjetniška zbornica že tradicionalno odlično sodeluje s Hrvaško, ima tudi skupno obrtno-podjetniško zadrugo s sedežem v Zagrebu, dolgoletna direktorica OOZ Krško, Janja Starc je članica upravnega odbora SLO CRO Poslovnega kluba in ravno klub je bil, skupaj slovenskim veleposlaništvom, organizator srečanja. Srečanja sta se poleg zbornice udeležila tudi dva gospodarstvenika iz Krškega. V drugem delu srečanja so strokovnjaki energetskega področja spregovorili o izzivih na energetskem trgu obeh držav z uvodnim nagovorom slovenskega resornega ministra Matjaža Hana, ki je namesto statističnih podatkov, ki jih je imel pripravljene za svoj nagovor, izpostavil predvsem pomen gospodarstva in tega, da mora politika prisluhniti gospodarstvu, ker prej kot ostali prepozna rešitve iz vsake krizne situacije. V panelu so sodelovali strokovnjaki energetskega področja iz obeh držav in ravno tu je bilo poudarjeno, da morata obe državi nemudoma sprožiti vse razpoložljive resurse za zagotovitev energetske neodvisnosti. Obnovljivi viri energije so dolgotrajen proces za zagotavljanje stabilnosti pa je nepogrešljiva ravno Nuklearna elektrarna Krško in tu je bilo izpostavljeno, da je takoj potrebno pričeti z aktivnostmi JEK2 in ravno tu bo pomembno vlogo imela Mestna občina Krško z umeščanjem novega jedrskega objekta.

S prihodnjim letom bosta za slovenske gospodarstvenike, ki poslujejo na Hrvaškem dva pomembna mejnika, saj Hrvaška prihaja v schengensko območje in z uvedbo enotne valute eura, vstopa v monetarno unijo. Verjamemo, da bo to vzvod za še boljšo gospodarsko sodelovanje, saj gospodarstvo že sedaj ni poznalo meja.

Janja Starc, OOZ Krško

zagreb
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja