Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
16.11.2022
13:46
Bonita
Foto: ePosavje.com
Z novembrom se zaključuje triletni evropski sadjarski projekt Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji, v katerem je sodelovalo 13 slovenskih pridelovalcev jabolk iz celotne Slovenije.

Jabolka Bonita

Med pridelovaci sta bila tudi pobudnik projekta Anton Koršič iz Arnovega sela in podjetje Darsad iz Spodnje Pohance. Koršič pravi, da so imeli v tem triletnem projektu cilj, da osvojijo novo tehnologijo nove odporne sorte in da naredijo blagovno znamko. "Da bo Bonita kot nova sorta na slovenskem trgu tudi prepoznavna. To nam je uspelo z znamko Bonita si. Uspelo nam je narediti blagovno znamko kot celoto," dodaja Koršič.

Upajo na nadaljevanje projekta

Tudi na področju tehnologije pridelave jabolk Bonita so precej stvari razrešili, še pove Koršič. "Seveda bo marsikaj še potrebno narediti in upamo na nadaljevanje projekta za naslednja tri leta, kjer bi bil še večji poudarek na trženju in promociji ter tudi gotove stvari okrog skladiščenja in trženja."

Letošnja letina je bila "povprečno dobra"

Marko Krošelj iz družbe Darsad pravi, da je njihova vloga v projektu od proizvajalcev do prodajalcev in trženja. "Proizvajamo bonito, odkupujemo bonito in tržimo jo za trgovske prodajalce," dodaja. Letošnja letina je bila po njegovih besedah povprečno dobra, nekaj so imeli pozebe. V določenih nasadih je bila slabša letina, spet v drugih veliko boljša.

Bonita, projekt jabolka

"Mi smo iskali stroko"

"Kot posebnost tega projekta je ta, da smo mi iskali stroko. To ni bil nam ponujen projekt, mi smo jo iskali. To je eden redkih projektov, mogoče celo edini, ki je povezoval celotno sadjarsko stroko iz celotne Slovenije, tako znanstveno kot strokovno sfero - svetovalno službo, fakultete in pridelovaci. V projektu je sodelovalo 7 pridelovalcev bonite iz vse Slovenije, iz Posavja, Štajerske in Savinjske doline," zaključuje Koršič.

sadjarstvo
brežice

Pridružite se nam