Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
17.01.2023
06:48
Energetsko dovoljenje za JEK2
Grafika: arhiv ePosavje
Kako daleč je januarja 2023 projekt izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško, projekt JEK2? V ponedeljek sta o tem govorila tudi ministra za okolje in prostor ter infrastrukturo.

Kako daleč je danes projekt JEK2?

Referendum

Na projektu izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško so konec septembra 2020 začeli s postopkom pridobitve energetskega dovoljenja. V kateri fazi je projekt danes? Minister za infrastrukturo Bojan Kumer pravi, da morajo izvesti še določene postopke, da se bomo lahko o projektu informativno odločili na referendumu. "V kolikor bo prišlo in upam, da bo prišlo do tega še v tem mandatu, bomo lahko vse postopke speljali pravočasno. In da se bomo lahko dve, tri leta pred koncem mandata vlade državljani odločili na referendumu."

Dopolnjevanje vloge za državni prostorski načrt

Kumer dodaja, da gre za brezogljično, stabilen, konkurenčen vir. "Postopki trenutno potekajo za dopolnjevanje vloge za državni prostorski načrt," je bil bolj konkreten minister za infrastrukturo.

Kmalu tudi Strategija prostorskega razvoja Slovenije

Njegov ministrski kolega Uroš Brežan pravi, da bo izjemno pomembno, "kako bomo znali predstavljati ta naš pomemben vir energije tudi javnosti. Odločili smo se, da se dokončna odločitev o tem sprejme na referendumu. S strateškega vidika bo na tem področju pomemben tudi dokument, Strategija prostorskega razvoja Slovenije, ki ga bomo zelo kmalu v kratkem poslali v proceduro na vlado in potem tudi v proceduro v Državnem zboru."

"Najpomembnejša investicija v zgodovini Slovenije"

"Absolutno gre za do zdaj najpomembnejšo investicijo v zgodovini Slovenije, v kolikor bo do nje prišlo. Naj samo opozorim, da je Slovenija zavezana tudi z začetkom gradnje skladišča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Vrbini. Postopki so v teku in upam, da bo tudi tam pravočasno vse končano, da bomo lahko začeli. In da bomo lahko prišli kot vlada pred javnost in da bodo lahko državljani informativno odločali na referendumu," dodaja Kumer.

O cenah? "Danes je preveč negotovosti"

Minister za infrastukturo je danes še povedal, da nima,o natančnega datuma obratovanja in tudi še ne vemo, kakšne bodo takrat cene. "Ker je to zelo oddaljena prihodnost - v naslednja desetletja. Danes je preveč negotovosti in bi bilo preveč netočnih informacij." Ob tem je dodal, da je zaveza te vlade transparentno in odprto delovanje in da bodo vse informacije delili z javnostjo. "Ravno zato, da bo referendumska odločitev transparentna in da bo zavezujoča za nas, vladne odločevalce."

drugi blok
energetika
krško

Pridružite se nam