Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
01.10.2022
09:18
NEK
Foto: ePosavje.com
Poročali smo že, da se bo v noči s petka na soboto v Nuklearni elektrarni Krško začel redni remont po zaključenem 32. gorivnem ciklusu. Kaj vse bodo naredili med remontom elektrarne?

Kaj vse bodo v Nuklearni elektrarni Krško naredili med remontom?

KRŠKO Ob zaustavitvi elektrarne in izklopu iz slovenskega elektroenergetskega sistema se bo začel redni remont. V naslednjih 32 dneh bodo tako zamenjali vitalne sklope motorja dizelskega generatorja 1, naredili bodo remont sklopa črpalke in turbine na parno gnani črpalki pomožne napajalne vode ter naredili ultrazvočni in vizualni pregled spodnjega reaktorskega vložka.

40.000 aktivnosti

Med več kot 40.000 aktivnostmi bo tudi ultrazvočni pregled priključkov na reaktorsko posodo, pa vizualni pregled spodnjih penetracij reaktorske posod in zamenjava varnostne baterije proge A in zamenjava posameznih baterijskih celic na ostalih progah. V elektrarni bodo zamenjali regulacijski transformator za napajanje kontrolnih sistemov in naredili posege na opremi, povezani z zadrževalnikom borirane vode št. 1.

Ob zaposlenih v elektrarni na remontu tudi več kot 1200 zunanjih izvajalcev

Na remontu bo poleg zaposlenih v Nuklearni elektrarni Krško sodelovalo več kot 1200 zunanjih izvajalcev iz Slovenije in Hrvaške ter izvajalci specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja. Tako bodo med drugim opravili tudi izpiranje in čiščenje usedlin uparjalnikov, pregledali bodo izmenjevalnika toplote sistema za hlajenje varnostnih komponent ter zamenjali tesnila ohišja in opravili kontrolo notranjih delov črpalke za odvod zaostale toplote.

Posodobitev regulacije tlaka pomožne pare

Med aktivnostmi bo tudi sprememba krmiljenja črpalk tesnilnega olja generatorja, pa posodobitev regulacije tlaka pomožne pare ter pregled cevi in ostalih komponent glavnega kondenzatorja z neporušnimi metodami.

NEK remont

14 modifikacij

V letošnjem remontu bodo uredili tudi 14 modifikacij, med katerimi izpostavljajo zamenjavo zadnjega sklopa visokotlačne turbine na osi turbina-generator-vzbujalnik, ki še ni bil zamenjan. In zamenjali bodo tudi kontrolne ventile za dovod pare na visokotlačno turbino.

Nov sklop turbine = 9 mesecev proizvodnje ene hidroelektrarne na spodnji Savi

V Nuklearni elektrarni Krško zaradi zamenjave z novo sodobno tehnologijo pričakujejo, da se bo izhodna moč električnega generatorja povečala za 10-12 megavatov (MW), kar bo letno pomenilo od 90 do 100 gigavatnih ur (GWh) večjo proizvodnjo električne energije. "To je enako proizvodnji električne energije iz sončne elektrarne na površini približno 60 hektarov zemljišča oziroma skoraj 9-mesečni proizvodnji ene elektrarne na spodnji Savi," dodajajo.

Menjava dveh toplotnih izmenjevalnikov

Med posodobitvami bo tudi zmanjšanje napetosti na priključnih cevovodih na reaktorsko posodo - zamenjali bodo dva velika in pomembna toplotna izmenjevalnika – enega v sistemu za hlajenje varnostnih komponent in odvoda zaostale toplote ter drugega v sistemu za hlajenje pomožnih sistemov turbine in generatorja.

Menjava sistema za merjenje potresnega nihaja

V celoti bodo posodobili tudi sistem za merjenje potresnega nihanja. Namen tega je, da ob vsakem potresu dejansko potresno obremenitev v realnem času primerja s potresnim nihanjem in potresnimi obremenitvami, ki so bili upoštevani pri projektiranju zgradb, sistemov in komponent.

Nadgraditev sistema za hlajenje prostorov "vmesne zgradbe"

V stikališču elektrarne bodo posodobili opremo, ko bodo nadgradili sistem za hlajenje prostorov t. i. vmesne zgradbe, prostora med zadrževalnim hramom in turbinsko zgradbo, skozi katero so napeljani parovodi in dovod vode v uparjalnike.

nuklearna elektrarna krško
energetika
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja