Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
14.09.2022
21:41
Kultura in gospodarstvo, visoke cene energentov
Grafika: ePosavje.com
Komaj si je slovensko gospodarstvo opomoglo po pandemiji koronavirusa, ga že pestijo nove težave. Pogoje zaostruje energetska kriza, zaskrbljujoča sta predvsem skokovita rast in nihanje cen elektrike.

Posavsko gospodarstvo in visoke cene energentov

KRŠKO Skokovita rast cen in nihanje cen električne energije na rekordnih ravneh skrbijo tudi posavsko gospodarstvo in javne ustanove, zelo slabe pa so tudi napovedi za naslednje leto.

Del povišanja cen bodo morali prenesti na kupce

TPV Automotive je trenutno eden od vodilnih dobaviteljev nosilcev za baterije v avtomobilski industriji. Kot večina proizvodnih podjetij v Sloveniji so tudi oni energetsko intenzivni. Direktor TPV Automotive Dr. Ivan Erenda pravi, da so letos že pod petkratnikom doslej normalnih cen električne energije. Vsak izreden dvig cen pomeni poslabšanje poslovanja in negativne vplive, ki jih je treba kompenzirati na kakšen drugačen način. Vsaj del tega bremena bodo morali prenesti na kupce.

"V že tako načeto gospodarstvo prihaja še energetska kriza"

"Izredna podražitev prihaja po lanski podražitvi osnovnih materialov in po dveh težkih koronskih letih. V že tako načeto gospodarstvo prihaja še ta energetska kriza," dodaja. Vse investicije, ki so v teku, so v duhu minimalne porabe, poskušajo tudi najti kakšne druge prihranke.

Tudi v krškem SOP-u poiskali drugačne rešitve

Na rast cen pa so se že odzvali v krški lakirnici SOP, ki se ukvarja s praškastim lakiranjem kovin. Direktorica Lakirnice SOP Katarina Kortnik pove, da vse naprave v njihove lakirnici delujejo na elektriko in zemeljski plin. "Brez teh dveh medijev ne moremo funkcionirati, zato smo v letošnjem letu sprejeli odločitev, da investiramo v sončno elektrarno," dodaja. Z namenom, da si prvič zagotovijo lastni vir energije in drugič, da lahko vsaj delno vplivajo na stabilnost lastnih prodajnih cen.

S sončno elektrarno bodo pokrili potrebe po elektriki v lakirnici

Elektrarno so namestili na streho objekta in kot ocenjujejo, se jim bo naložba ob trenutnih cenah električne energije razmeroma hitro povrnila. "Računamo, da bomo - vsaj kar se tiče potreb lakirnice - zadovoljili potrebe. Osebno se mi zdi to velikega pomena, ker vidimo, kam vodi rast cen v neizogibno inflacijo. Kaj se bo zgodilo s ceno zemeljskega plina, so napovedi zelo slabe. Mislim, da je vse odvisno od dogodkov na svetovni borzi," še dodaja.

Galerija Božidar Jakac

Lani za elektriko 22.000 evrov, letos 34.000 evrov

Z visokimi cenami električne energije se ne sooča le gospodarstvo, ampak tudi javni zavodi. V Galeriji Božidar Jakac je bila cena električne energije v letu 2021 na ravni 22.000 evrov za celoten objekt. "Letos predvidevamo, da se bo zaustavila na številki 34.000 evrov, trenutne projekcije za naslednje leto pa kažejo ceno električne energije na letni ravni krepko čez 200.000 evrov," nam je v Kostanjevici na Krki povedal direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović.

Razmišljajo, kje bi še lahko kaj prihranili

V Galeriji Božidar Jakac razmišljajo, kje bi še lahko privarčevali, a gradivo, nacionalno bogastvo, ki ga hranijo, seveda zahteva določene pogoje. "Ti pogoji so, da je temperatura vsaj 18°C, morajo zagotoviti vlago in razvlaževanje, kar pomeni spet strošek elektrike.Milovanović pogodbe za naslednje leto ob prej omenjenih cenah še ni podpisal. "Pod temi pogoji je seveda tudi ne nameravam," dodaja Milovanović.

Kako je v Kulturnem domu Krško?

V Kulturnem domu Krško, tako direktorica Darja Planinc, imajo to srečo, da Občina Krško izvajajo skupno javno naročilo. "Tako imamo do konca letošnjega leta zagotovljeno fiksno ceno in ne pričakujemo povišanja tovrstne cene energenta do konca leta," pravi sogovornica. Ob tem so podpisali pooblastilo, soglasje za pričetek pogajanj za prihodnje koledarsko leto in upajo, da bo občina v tem pogledu uspešna pri izpogajanju cene električne energije.

Cena plina v letu dni višja za 350 odstotkov

Največ preglavic jim zaenkrat povzročajo cene plina, poudarja Planinčeva. "Lahko samo povem, da se je cena plina primerjalno ob začetku lanske kurilne sezone s ceno plina ob pričetku te kurilne sezone, vemo ceno za mesec avgust, povišala za kar 350 odstotkov. Najbolj nas skrbi, kako bo s ceno do konca leta tudi v primeru zagotovoljene dobave."

Posavsko gospodarstvo in cena energentov

Pričakujejo rešitve na vladni ravni

Sogovorniki sicer ob občutno višjih cenah energentov pričakujejo pomoč države. Milovanović pričakuje rešitve na vladni ravni, "predvidevam, da ne bomo imeli težave samo mi, ampak kompleten sektor." Erenda dodaja želje, da bi država to krizo razumela kot zadnji klic in da bo potrebno narediti na državni ravni.

O energetski neodvisnosti

"Da bo država poleg sledenja ukrepov na evropski ravni naredila nekaj lastno svojega in na nek način vzpodbudila druge vire, da bo država bolj energetsko neodvisna, na ta način pa bomo manj ranljivi," še pove direktor TPV Automotive dr. Ivan Erenda.

krško
brežice
sevnica
energetika

Pridružite se nam

Zadnje novice