Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
26.04.2023
09:46
Vipap Videm Krško
Foto: ePosavje.com
Kot smo že poročali, ima družba Vipap Videm Krško od konca lanskega leta nove lastnike, potem ko so v okviru prisilne poravnave izvedli pretvorbo terjatev v kapital. Kakšna prihodnost čaka Vipap?

Kakšna prihodnost čaka krški Vipap?

KRŠKO Največja lastnica je s skoraj 38 odstotki postala družba Astra Invest. Ta je v lasti Kompas Shopa, ki ima v Vipapu prav tako lastniški delež, in sicer 16-odstotni. Za obema družbama stoji podjetnik Aleksander Jereb, ki se le redko pojavlja v javnosti. S skupno 54 odstotki delnic tako obvladuje večinski delež Vipapa. Še en pomemben lastnik omenjenega papirničarja je s skoraj 26-odstotnim deležem krški Kostak. Kakšna usoda torej čaka to znamenito tovarno, ki je bila dobri dve desetletji v čeških rokah?

Prvo četrtletje končali s pozitivnim rezultatom

V krškem Vipapu so letošnje prvo četrtletje, kljub temu, da poslujejo pod pogoji prisilne poravnave, končali z 250-imi tisočaki pozitivnega rezultata iz poslovanja. Kot pravi predsednica uprave Milena Resnik, upajo na čimprejšnji zaključek prisilne poravnave.

Iz Vipapa o ugovorih: "To so predmet drugih postopkov"

"Načrt finančnega prestrukturiranja, ki ga je pripravila družba Vipap, in program, v katerem se predvideva poplačilo upnikov, katerimi je Vipap kot dolžnik ostal dolžen, je sodišče potrdilo. Vsi ti ugovori, dodatna pojasnila, ki jih zahteva Kostak, so predmet nekih drugih postopkov," pravi predsednica uprave.

Iz Kostaka odgovarjajo: "Zanima nas samo transparentnost"

Iz družbe Kostak odgovarjajo, da jih zanima samo transparentnost. "Temu se sedaj celo deloma sledi. V kolikor bi se temu sledilo od samega začetka, bi bil postopek že davno zaključen in potrjen. Kostak sodeluje, je sodeloval in bo tesno sodeloval z Vipap Videm Krško," je povedala Maja Letić Leskovar iz pravne službe v družbi Kostak. Načrti Kostaka so predvsem ohranjanje delovanja čistilne naprave. "Prav tako si Kostak prizadeva, da ostane proizvodnja na lokaciji, kjer je kjer je doma, da se ohranijo delovna mesta in da se posodobi proizvodnja," dodaja Letić Leskovar.

Vipap Videm Krško

O načrtih večinskega lastnika

In kakšni so načrti večinskega lastnika? Z direktorjem družbe Kompas Shop Primožem Kramarjem se je že sestal krški župan Janez Kerin. Aleksander Jereb se zaradi bolezni srečanja ni udeležil. "Njihovi načrti so nadaljevanje proizvodnje papirja tudi v bodoče. Investiranje v to zvrst industrije in nadaljevati zgodbo papirne industrije, ki je nekoč že bila v Krškem," pravi Kerin.

Nujno potrebujejo dokapitalizacijo

V Vipapu, kjer je trenutno zaposlenih 220 ljudi, v njihovem invalidnem podjetju Levas pa še dodatnih 60, nujno potrebujejo dokapitalizacijo, in sicer za sedem milijonov evrov obratnega kapitala. "Dokapitalizacija, ki jo bo večinski lastnik predlagal, je 5 milijonska. Seveda morajo k temu potem prispevati tudi ostali družbeniki," dodaja predsednica uprave. V Vipapuso v prvem letošnjem trimesečju proizvedli 15 tisoč ton papirja. Njihov mesečni načrt je sicer med 8 in 10 tisoč ton.

vipap videm krško
krško
posavski tednik

Pridružite se nam