Skip to main content
V Posavju 0.3° C Četrtek, 26. januar 2023
11.01.2023
09:16
Tajda Bogovič, kandidatka za inženirko leta
Foto: ePosavje.com
Zvečer bodo razglasili zmagovalko izbora Inženirka leta 2022. V studiu smo se pogovarjali z eno od nominirank, Tajda Bogovič je razvijalka programske opreme za medicinske naprave v podjetju MESI.

Projekt Inženirka leta 2022

Tajda Bogovič trenutno zaključuje doktorski študij računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, zato se njeno delo odlično povezuje z znanstvenim raziskovanjem, kjer s pomočjo strojnega učenja rešuje izzive v medicini. Naša sogovornica je tudi predsednica slovenske sekcije Women in Engineering, ki inženirstvo vidi kot poslanstvo in skrbi za promocijo tehničnih poklicev med dekleti. "Že vrsto let predajam znanje mlajšim generacijam. Veseli me, da na poletnih delavnicah programiranja vidim vse več deklet," pravi.

Ukvarja se s tem, kar uporabniku ni vidno na prvi pogled

Tajda je razvijalka programske opreme in se ukvarja s tem, kar uporabniku sicer ni vidno na prvi pogled, posredno pa - s podatki. Kot pravi, je izziv, kako podatke pridobiti, potem kako jih dejansko posredovati in prikazati na napravi. Nato sledi integracija z podatkov z različnimi zdravstvenimi sistemi. "Tam integriramo podatke med bolnišnicami oziroma institucijami, ki uporabljajo mogoče svoj lastno programsko opremo in s tem omogočamo izmenjavo teh podatkov ter opravljenih meritev s takšno napravo in z ostalimi zdravstveni sistemi," dodaja.

Deset imen

V zaključnem izboru Inženirka leta 2022 je poleg naše sogovornice tudi Lara Topol iz Nuklearne elektrarne Krško. Med ostalimi kandidatkami so še Ana Kavčič (Krka, d. d.), Barbara Pogačar (SIQ Ljubljana), Jerneja Sedlar (Holding Slovenskih elektrarn), Neža Guzelj (Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o.), Rosana Kolar (Adria Tehnika, vzdrževanje letal, d.o.o.), Špela Poklukar (Endava, digitalna rešitve, d.o.o), Tajda Pirnat (Danfoss Trata d.o.o.) in Viki Petrovič (Loftware).

Kako pravzaprav vzpodbuditi zanimanje za te poklice pri mladih?

Na vprašanje, kako vzpodbuditi zanimanje za poklice pri mladih, pravi, da to tehnična zanimanja zdaj v razcvetu. "Mislim, da na splošno zdaj nekak tak trend, da če gledam svoj poklic programerski, je to res v razcvetu. Mislim, da je vsepovsod prisotno računalništvo. Ali je to nek stroja ali v obliki nekega programa v stroju, napravi, avtu, kakorkoli. Mislim, da že to zavedanje, da je vsepovsod prisotno na različnih področjih, različnih domenah. In če te zanima, v mojem primeru - medicina - dejansko lahko združujem. Delam programersko. Programiram, ampak sem na področju medicine," dodaja sogovornica.

"Vseprisotnost in vzpodbude"

"Teh domen, kjer lahko delamo kot programerji ali kakršnikoli drug inženirski poklic, je dejansko kar nekaj. Tako da lahko bi rekla, vseprisotnost je ena zadeva. Druga zadeva je pa sigurno tudi te spodbude s strani različnih smeri, kot je sam sam natečaj Inženirka leta. Mislim, da s tem tudi predstavljam različne poklice in vidijo dejansko, da se da in da se lahko dela na različnih področjih. In vzpodbuda za dekleta in konec koncev tudi za fante, da se da. Da ni razlik."

krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja